2024. április 26., péntek

Vučić: Kétezerrel kevesebb páciens a kórházakban, mint tíz nappal ezelőtt

Ma reggelig az ország kórházaiban 3519 koronavírus-fertőzöttet ápoltak, kétezerrel kevesebbet, mint tíz napja – hangsúlyozta mai, 11 órakor kezdődött sajtótájékoztatóján Aleksandar Vučić államfő, de hozzátette, ez nem jogosít fel bennünket arra, hogy lazítsunk, továbbra is szükség van a fegyelemre, az óvintézkedések betartására.

Ez az adat azt mutatja, hogy a helyzet kedvezőbb a két héttel ezelőttihez viszonyítva – mondta.

Szavai szerint az elhunytak túlnyomó többsége idősebb korú, az áldozatok között jóval kevesebb a fiatal, bár erre is van példa.

Bejelentette, hogy hétfőn koronavírus-kórház építését kezdik meg Kruševacon, Belgrádban pedig már megkezdték egy COVID-kórház építését, így az egészségügyi rendszer felkészültebben várhatja az őszt – szögezte le a szerb elnök.

Egyaránt fontos számunkra minden beteg – mondta Vučić –, tehát az onkológiai, az érrendszeri esetek, vagy a cukorbetegek, és más alapbetegséggel küzdők is, akikről a koronavírus-fertőzöttek mellett párhuzamosan kell gondot viselni. A túlhajszolt egészségügyi dolgozóinkról sem feledkezhetünk meg, nekik lehetővé kell tenni a pihenést.

A szerb elnök a gazdaságról is szólt, mint mondta, mától megkezdték a magánvállalatok dolgozóinak szánt, a minimálbér 60 százalékának kifizetését, támogatva a cégeket és a foglalkoztatottakat. Ismét hangsúlyozta, hogy a nehéz gazdasági körülmények ellenére Szerbia az egyik legjobban teljesítő ország a régióban. A mezőgazdaság illetően elmondta, hogy a második negyedévben hihetetlen, 2 százalékos növekedést jegyezhettünk.

A köztársasági elnök a Pristinával folytatott prbeszédről is nyilatkozott. Mint mondta, Belgrád nem látszatmegbeszéléseket, hanem érdemi dialógusokat szeretne, amelyek megoldják a problémákat. Bejelentette, hogy Szerbia törekedni fog a brüsszeli megállapodás megvalósítására, illetve a Szerb Községek Egyesületének létrejöttére.

Vučić borzalmas hírnek nevezte, hogy Pristinában törvényt hoztak az ún. Koszovói felszabadító hadsereg értékeinek védelmére, mondván, ez a szerbek további sértegetését jelenti, valamint a másként gondolkodás ellehetetlenítését. Elárulta, erre felhívta Miroslav Lajčaknak, az Európai Unió különleges küldöttének a figyelmét is.

Az államfő hozzátette, meg kell várni, Brüsszel hogyan reagál az említett pristinai lépésre. – Ha tekintetbe veszem, hogy az egyeztetéseken milyen támogatást kapnak a nemzetközi közösség tagjaitól, úgy látom, mindennek az a célja, hogy Szerbia ismerje el Koszovót. Ha ez a helyzet, mondják meg nekünk nyíltan, hogy nem akarnak tárgyalni, és hogy ilyen döntést akarnak elérni – fogalmazott Vučić.