2024. április 26., péntek

Sport a mai napon

Előfordul, hogy valaki már gyermekkorában kiválasztja az életpályáját, azután akaratán kívül a terve nem valósulhat meg. Ismertem például valakit, aki pilóta akart lenni, de kiderült, hogy van valamilyen látási zavara, amiért eltanácsolták. A floridai David Robinson eldöntötte, hogy tengerész lesz, fel is vették az akadémiára, ám rövid idő alatt akkorát nőtt, hogy már nem találták alkalmasnak a katonai szolgálatra. Davidet kiskorában sok sportág érdekelte, a kosárlabda pedig talán a legkevésbé. Már 18 éves volt, amikor bevették a tengerészeti akadémia csapatába, és nagy meglepetésre hét mérföldes léptekkel haladt. Három év múltán tagja lett az USA válogatottjának az 1986-os spanyolországi vb-n, ahol aranyérmes lett, csapattársai pedig tengernagynak (Admiral) szólították.

Teljes nevén David Maurice Robinson a floridai Key Westben született 1965. augusztus 6-án Ambrose és Freda Robinson második gyermekeként. Mivel apja a tengerészetnél szolgált, a család gyakran költözött, így David gyermekkora nagy részét a virginiai Woodbridgeben töltötte, azután, hogy apja leszerelt, de civil mérnökként maradt a tengerészeknél. 17 éves koráig David csak 175 centiméter magas volt, ezért nem is érdeklődött különösebben a kosárlabda iránt. Utolsó középiskolás évében nőtt 190 centi fölé, majd a tengerészeti akadémia első évében elérte a 2 métert, amit követően, mivel az amerikai tengerészetben a 198 centis magasság a felső határ, világos volt, hogy hadihajókon nem teljesíthet szolgálatot. Az érdeklődése ezért a matematika és a közgazdaság felé fordult, és meghívták az akadémia kosárlabda csapatába is, ahol 1986-ban és 1987-ben, immár 213 centis magassággal, számos főiskolás csúcsot döntött meg, és azóta is a haditengerészeti akadémia minden idők legjobb kosarazója. Az 50-es számú mezét az akadémia utóbb kivonta a forgalomból.

David 1987-ben szerzett oklevelet, és már ismert kosarasként megjelent az NBA játékosbörzéjén. A liga abban az időben egyik leggyöngébb csapata, a San Antonio elsőre választotta ki. Nem írhatott viszont azonnal alá, mert a tengerészetnél két év kötelező szolgálata volt, amit mérnökként szabályosan le is dolgozott. Ott is mindenki tengernagynak becézte, holott ténylegesen csak hadnagyi rangig jutott. Közben 1988-ban tagja volt a szöuli olimpián aranyérmet nyert amerikai válogatottnak is.

Robinson 1989-ben szegődött végre a San Antonióhoz, amivel megkezdődtek a csapat legjobb évei, a csúcs pedig 1999-ben indult, amikor a Spurs megszerezte Tim Duncant, akivel a híres „toronyikrek” centerkettőst alkotta. Abban az évben elnyerték az első titulust, majd 2003-ben, David utolsó évében, immár Tony Parkerrel és Manu Ginobilivel is a csapatban, újra az NBA bajnokai lettek. A 38 éves David a New Jersey elleni hatodik, egyben utolsó meccsen 13 ponttal és 17 lepattanóval vett részt és búcsút. Nem mellékes, hogy Robinson 1992-ben a barcelonai olimpián tagja volt az eredeti Dream Team-nek.

Legeredményesebb meccse a Clippers elleni 70 pont volt 1994-ben, amivel a csak hat kosarazó egyike (még Wilt Chamberlain, Kobe Bryant, Elgin Baylor, David Thompson és Devin Booker), aki egy meccsen 70 pontot jegyzett.