2024. május 8., szerda
SPORTHÍREK

Országos csapatbajnokság Szabadkán

TENISZ

Hétfőtől péntekig a sétaerdei teniszpályákon tartják az országos felnőtt csapatbajnokságot a nők és a férfiak mezőnyében egyaránt, a bajnoki címet mindkét szakágban a Spartacus védi.

A szabadkaiak megerősített csapattal az idén is az első hely megszerzését tűzték ki célul, ami nem lesz egyszerű, hiszen a többi együttes színeiben is kiváló játékosok lépnek pályára. A Spartacus csapatában Filip Stipić, Miloš Vuković, Lazar Miličević, Filip Mandović, Petar Bašić Palković, Juhász Krisztián és Kovács Ádám szerepel majd az erősítésekkel, Marko Milodanovićtyal és a Sabanov-fivérekkel együtt. A házigazdák mellett a csapatbajnoki cím fő várományosai még a múlt évi döntős, belgrádi Crvena zvezda (Viktor Troickival, Danilo Petrovićtyal és Miljan Zekićtyel a soraiban), a Đukić Teniszklub (Miomir Kecmanović, Damir Džumhur, Nikola Ćaćić) és a niši TAŽ (Nikola Milojević, Peđa Krstin, Marko Tepavac) együttesei. A nőknél a Spartacus az Anđela Vidović, Vanja Vidaković, Anđela Skrobonja, Danijela Danilović, Mila Mejić, Jana Bojović hatossal próbálja megvédeni címét. A szabadkaiakat ebben a Novak Teniszklub (Ivana Jorović, Draginja Vuković), a Player Zona Tenisz Akadémia (Tamara Ćurović, Ani Vangelov) és a Tipsarević Tenisz Akadémia (Isabella Shinikova, Andrea Obradović) próbálja megakadályozni.

A férfiak és a nők mezőnyében is tizenegy csapat lép pályára.

Zverev a törlés mellett

A koronavírus-járvány miatt Alexander Zverev törölné az idén az amerikai nyílt teniszbajnokságot. A világranglista hetedikje vasárnap közölte, hogy őrült ötletnek tartja a rendezést. „Jobb lenne, ha nem tartanák meg a US Opent, és a biztonságosabb Európában folytathatnánk az idényt. Nem jó most Amerikába repülni, de hát mit tehetnének a játékosok? Végül is ranglistapontokról van szó” – jelentette ki a német játékos, hozzátéve, még nem gondolta végig, hogy visszalépjen-e a részvételtől.

Eddig a nagy nevek közül a női világelső Ashleigh Barty és a szintén ausztrál Nick Kyrgios jelezte, hogy nem indul az augusztus 31-én elrajtoló US Openen.

NFL

Újra a Cowboys a legértékesebb klub

Sorozatban ötödször a tengerentúli amerikaifutball-ligában (NFL) szereplő Dallas Cowboys lett a világ legértékesebb sportcsapata a Forbes magazin hagyományos összeállítása szerint, a listát az NFL-klubok uralják. A Cowboyst, amely 2016-ban a Real Madridot taszította le a képzeletbeli trónról, 5,5 milliárd dollárra értékelte a magazin, ez tízszázalékos értéknövekedés az előző évhez képest. A második helyen a New York Yankees baseballcsapata áll 5 milliárddal, míg a harmadik az NBA-ben szereplő New York Knicks 4,6 milliárddal.

Az 50 egyesületet rangsoroló listán 27 NFL-klub kapott helyet, a top 10-ben pedig három európai futballcsapat található: a Real Madrid (4,24 milliárd) a hatodik, a Barcelona (4,02) a nyolcadik, a Manchester United (3,81) a tizedik. Az NBA kilenc, az európai labdarúgás és a profi baseball-liga, az MLB egyaránt hét együttessel képviselteti magát a mezőnyben. Jégkorong-, Forma–1-es vagy Nascar csapat nincs az 50-es listán.

KERÉKPÁROZÁS

A magyar válogatottal teljes a mezőny

A magyar válogatott a 20. csapat az augusztus 29-én rajtoló Tour de Hongrie körversenyen, ezzel teljessé vált a mezőny, amelyben 120 kerekes vág majd neki a viadalnak. A szervezők tájékoztatása szerint a nemzeti együttes szövetségi kapitánya, Dér Zsolt hatfős csapatot nevezhet, a magyar szövetség néhány nappal a rajt előtt dönt az összeállításról. Nagy esélye van bekerülni a válogatottba többek között a tavalyi szakaszgyőztes Lovassy Krisztiánnak, a 2019-es szerb körversenyen szakaszmásodik Móricz Dánielnek, a néhány napja Bulgáriában UCI-pontokat gyűjtő Szöllősi Ferencnek vagy a Tour de Hongrie-n már három Top 10-es eredményt is elérő Karl Ádámnak is.

A Tour de Hongrie a nemzetközi szövetség (UCI) 2.1-es kategóriájú versenye, csak profi klubok (World Team, Pro Team vagy Continental Team), illetve nemzeti válogatottak vehetnek részt rajta. A hazai válogatotton kívül magyar csapat nem indulhat, ennek ellenére ideális esetben nyolc csapatban is lehet hazai kerékpáros, a 120 induló között pedig akár 16 anyaországbeli és öt székely bringás is szerepet kaphat.