2024. április 27., szombat

Brnabić ismét kormányfőjelölt

Mihajlović: A végső döntést az SZHP elnöksége hozza meg

Továbbra sem tudni, hogy a Szerb Haladó Párt egyedül vagy koalícióban gyakorolja-e majd a végrehajtó hatalmat. Ana Brnabić kormányfő (a felvételen) tegnapi televíziós szereplése során kiemelte, erről a SZHP-n belül is megoszlanak a vélemények. Még Aleksandar Vučić sem döntötte el, kit kér fel a kormány alakítására, de Brnabić az egyik jelölt. Ana Brnabić a Pink televízión való szereplése során közölte, az államfő két ember között gondolkodik, az egyik jelölt ő maga, a másik jelöltet azonban nem kívánta megnevezni.

– Tudom, ki a másik kormányfőjelölt, de nem az én dolgom közölni, kiről van szó – emelte ki a jelenlegi kormányfő. Hozzátette: – Azt viszont elmondhatom, hogy olyan személyről van szó, akit bármelyik pillanatban támogatnék. Ezt elmondtam Vučićnak is.

Kiemelte ugyanakkor, attól függetlenül, hogy végül ki mellett teszi lesz az államfő a voksát, kit kér fel erre a feladatra, nem változtat az SZHP-ben vállalt tevékenységein. Mint mondta, mindig is Vučić mellett marad, hiszen ő az, akinek vezetésével az állam elkerülte az összeomlást.

A kormányalakítást megelőző koalíciós tárgyalások kapcsán elárulta, hogy Vučić komolyan gondolkodik azon, hogy Aleksandar Šapićtyal és a Szerb Patrióta Szövetség (SPAS) elnökével lép koalícióra, és kérdésessé vált, hogy egyáltalán folytat-e tárgyalásokat a Szerbiai Szocialist Párttal. Szavai szerint az SZSZP-ben vannak, akik a saját helyzetük és pozíciójuk megőrzése érdekében külföldi támogatásért folyamodtak. Brnabić szerint éppen e miatt a lépésük miatt makacsolta meg magát az államfő, hiszen Brnabić szerint Vučić megveti azokat, akik a hatalmat saját célok elérésére használják fel, valamint gazdagodásra, így közvetlen munkatársai közül is többen csalódott.

Brnabić közölte még, hogy az SZHP a múlt héten ült le tárgyalni a kormányalakítás lehetőségeiről. Négy változatot fogalmaztak meg, és egyik sem kapott kiemelkedő támogatást.

Zorana Mihajlović kormányalelnök, az SZHP funkcionáriusa az újságírók megkeresésére elmondta, nem tudja, kik a kormányfőjelöltek, és azt sem, kik lesznek a miniszterek, majd cáfolta azt is, hogy a párt esetleg Šapićtyal lépne koalícióba. Hangsúlyozta, mindenképpen a párt elnöksége fogja eldönteni, kit támogatnak a kormány élén, illetve kik lesznek a végrehajtó hatalom tagjai. Közölte, hogy szerinte egy hatékonyabb és rátermettebb és képzettebb kormányra van szüksége az államnak.

A kormány, korábbi bejelentések szerint, a hónap végéig megalakul.