2024. április 27., szombat

A szakszervezetek 35 ezer dináros minimálbért követelnek

Hivatalosan még nem kezdődött meg az állam, a szakszervezetek és a munkaadók közötti hivatalos tárgyalás a 2021-es évre vonatkozó minimálbér összegéről, de a hét végén már megtarthatják az első, kötetlen találkozót.

A Politika napilap értesülése szerint a szakszervezetek már nagyban készülnek a tárgyalásokra. A Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetsége konkrétumokkal fog előrukkolni. Kiszűrődött, hogy a minimálbér összegét 35 ezer dinár alatt nem tudják elképzelni a jövő évben. Jelenleg ez az összeg 30.022 dinár, az órabér pedig nettó 172,54 dinár.

Maradunk annál az elképzelésünknél, miszerint a minimálbér összegét ki kell egyenlíteni a minimális fogyasztói kosárral, vagyis 37.500 dinárral – mondta Duško Vuković, a Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetségének alelnöke, és hozzáfűzte, hogy ezért legalább 17 százalékos emelést kérnek majd.

A Függetlenség Ágazati Szakszervezet még nem közölte a nyilvánossággal a minimálbérrel kapcsolatos javaslatait. Elmondták, arra törekszenek, hogy a minimálbér összegét kiegyenlítsék a minimális fogyasztói kosár értékével, még akkor is, ha ez minden jel szerint nem reális elvárás.

A 30.022 dináros minimálbér egyébként 2020. január 1-jétől érvényes és 11,1 százalékkal magasabb az előző évinél. Ez meglehetősen jelentős emelés volt a kormány álláspontja szerint, de a 3.000 dináros emelés nem örvendeztette meg annyira sem a szakszervezeteket, sem a munkaadókat, mivel az előbbiek legalább 20 százalékos, utóbbiak pedig 5-6 százalékos emelést kértek.

Szerbiában a mintegy 2,1 millió foglalkoztatott közül 350 ezer körüli tehető azok száma, akik minimálbért kapnak, ez a foglalkoztatottak több mint 15 százaléka.