2024. április 27., szombat

Szájmaszk az iskolapadban is?

Alig egy hónap múlva kezdődik az új tanév, és továbbra is folyik a találgatás, hogy fog kinézni az új tanév. Mladen Šarčević oktatási miniszter felvetett ugyan már néhány modellt, amelyek főleg a rendes és az online oktatást kombinálják, majd Aleksandar Vučić államfő azt mondta, „nem zárja ki a teljes online oktatás lehetőségét, mivel az egészség megőrzése a legfontosabb”.A sok-sok eshetőség közül egyelőre csupán az tűnik biztosnak, hogy az iskolákban kötelező lesz a szájmaszk viselése.

Az oktatási tárcavezető a Tanjugnak nyilatkozva leszögezte, „szeptembertől sokkal nagyobb fegyelemnek kell lennie az iskolákban, így a diákot, ha nem visel maszkot, először figyelmeztetik, utána megrovást kap, majd ha még mindig nem hajlandó feltenni a maszkot, felfüggesztik”. Szavai szerint a tanároknak és a többi dolgozónak az iskola biztosítja a maszkot, a diákok esetében pedig a szülők lesznek kénytelenek megvásárolni azokat. A miniszter javasolja, hogy a gyerekeknek mosható pamutmaszkot szerezzenek be.

Várhatólag a szülők döntenek majd arról a lehetőségről is, hogy gyerekeik otthonukban, online követik-e a tanítást, ez esetben csupán a tudásellenőrzés miatt kellene bemenniük az iskolába.

Egyes szülők félnek, vannak olyan családok, ahol valaki pozitív a koronavírusra, de vannak olyanok is, ahol más betegségek vannak, ezért félnek, hogy a gyerekek hazaviszik a vírust az iskolából – magyarázta Šarčević.

Az oktatási minisztérium a jövő hét elején tervezi bemutatni a válságtörzsnek az új tanév néhány lehetséges modelljét. Természetesen addig változhat a járványhelyzet, és ezáltal módosulhatnak a javaslatok is.