2024. április 27., szombat

Katasztrófahelyzet és vészharangkongatás

A fertőzöttek száma megközelíti a 17,8 milliót, a halálos áldozatoké meghaladta a 680 ezret

Az ausztráliai Victoria államban katasztrófahelyzetet hirdettek, a Fülöp-szigeteken vészharangot kongatnak az orvosok a koronavírus-járvány miatt, Mexikóban pedig rekordmértékű a fertőzöttek számának növekedése. A világon 17. 795.047 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 684.111, a gyógyultaké pedig 10. 502 .330 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai szerint.

KATASZTRÓFAHELYZET

Katasztrófahelyzetet hirdetnek a járványügyi szempontból legrosszabb helyzetben lévő ausztráliai államban, Victoriában, jelentette be vasárnap Daniel Andrews, az állam miniszterelnöke, aki elmondta, a vasárnap este életbe lépett, hat hétig tartó korlátozások értelmében ezentúl családonként egy ember mehet el bevásárolni, ám csak az otthonától számított öt kilométeres körzeten belül. A rendelkezés egyebek közt éjszakai kijárási tilalmat is előír, a miniszterelnök pedig hozzátette, hogy hétfőn további, az üzleteket érintő döntéseket tesznek közzé. A The Sunday Herald Sun című ausztrál hetilap szerint a rendelkezés vélhetően a nem alapvető fogyasztási cikkeket áruló boltok ideiglenes bezárására vonatkozik majd.

A Baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnapi jelentése szerint Victoriában eddig 10.931 koronavírus-fertőzést regisztráltak, a vírus okozta COVID--19 betegségbe 116-an haltak bele. A halálos áldozatok száma Ausztrálián belül Victoriában a legmagasabb, 208.
Melbourne-ben három héttel ezelőtt vezettek be hathetes részleges kijárási korlátozást, és mindenkinek maszkot kell viselnie otthonán kívül, Andrews pedig leszögezte, ha ez nem lesz elég, akkor szigorúbb intézkedéseket kell bevezetni. Victoria határait már korábban lezárták az országon belül. Nemrég a miniszterelnök azt közölte újságírókkal, hogy a fertőzöttek negyedéről kiderült, hogy nem tartotta be az egészségügyi előírásokat, nem maradt házi karanténban.

VÉSZHARANGKONGATÁS

Egyre rosszabb a helyzet a Fülöp-szigeteken is, orvosi szervezetek arra figyelmeztetnek, hogy az ország nem kezeli megfelelően a koronavírus-válságot, és elveszíthetik a csatát a járvány ellen: az új fertőzések száma egyre nő, és egyes túlzsúfolt kórházak már képtelenek több beteget fogadni. Ennek kapcsán nyolcvan szakmai szervezet fordult nyílt levélben Rodrigo Duterte elnökhöz, akit arra kértek, vezessen be szigorúbb zárlatot a járvány megfékezése érdekében. A nyílt levélben a több tízezer orvost képviselő szervezetek azt írták, segélyhívást intéznek a nemzethez, mert az egészségügyi rendszer összeomlott. Aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy egyre több ápoló betegszik meg vagy mond fel a munkahelyén a körülmények miatt. Arra kérték Duterte elnököt, hogy augusztus 15-éig helyezze újra szigorú karantén alá Manilát és a környező tartományokat. A Fülöp-szigeteken egyébként szombaton ismét rekordot döntött az újonnan észlelt esetek száma: csaknem 5 ezer fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt, az esetek száma így már meghaladta a 98 ezret, a halálesetek száma pedig a 2 ezret, ráadásul a hatóságok adatai szerint már 34 egészségügyi dolgozó is meghalt a koronavírus okozta COVID--19 betegség szövődményei miatt.

REKORDDÖNTÉS

Mexikóban is napról napra rekordokat dönt a koronavírussal fertőzöttek számának növekedése: szombaton az új fertőzéses esetek száma meghaladta már a kilencezret. Az egészségügyi minisztérium pénteki tájékoztatójában 8458 új fertőzöttről adott hírt, a szombati összesítésében pedig már 9556 regisztrált vírushordozó szerepelt. A kormány is elismerte azonban, hogy a fertőzöttek tényleges száma valószínűleg ennél sokkal nagyobb. A tárca adatai szerint egy nap leforgása alatt 784 ember halt bele a COVID--19 vírus okozta betegség szövődményeibe. Összességében a járvány kezdete óta több mint 47 ezren haltak meg. Mexikó ráadásul szemlátomást nehezen birkózik meg a járvánnyal, és közben május vége óta próbálja újraindítani a gazdaságot, amely a második negyedévben több mint 17 százalékkal zsugorodott az előző év hasonló időszakához képest.

A Dél-afrikai Köztársaságban a koronavírus-fertőzöttek száma meghaladta a félmilliót, jelentette be helyi idő szerint szombaton Zweli Mkhize, az ország egészségügyi minisztere, aki szerint 503.290 fertőzöttet tartanak nyilván, a fertőzések egyharmadát az 5,7 milliós Johannesburgot is és a 2,4 milliós fővárost, Pretoriát is magában foglaló Gauteng tartományból jelentették. Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök azonban közleményében azt is kiemelte, hogy a nagy számok ellenére a halálos áldozatok száma továbbra is alacsony, emlékeztetve arra, hogy bár Dél-Afrika az ötödik helyen áll a fertőzöttséget tekintve, csak a harminchatodik a halálozásokat nyilvántartó listán.

ELÉGEDETLENSÉG

Németországban is egyre rosszabb a helyzet, annak ellenére, hogy a fertőzöttek száma folyamatosan növekszik, a hétvégén tömegek tüntettek a koronavírus-járvány elleni korlátozások miatt. A hatóságok szerint 20 ezer fős tömeg vonult át a belvároson a Brandenburgi kapuig, és vett részt azt követően a tiltakozáson, míg a szervezők 1,3 millió főre becsülték a résztvevők számát. A rendőrség feloszlatta a tömeget, azzal indokolva a fellépést, hogy a demonstráció szervezői nem voltak képesek biztosítani az egészségbiztonsági előírások betartását. A hírügynökségi jelentések szerint csak kevés tüntető viselt szájmaszkot, akin volt, arra többen rákiabáltak, felszólítva arra, hogy vegye le, ráadásul sokan a távolságtartásra sem ügyeltek. A tiltakozók fütyültek, szabadságot követeltek és ellenállásra buzdítottak, többen azt kiabálták: a koronavírus-világjárvány a legnagyobb összeesküvés-elmélet.
Mindezzel egy időben ellentüntetők is gyülekeztek, akik közül többen azt kiáltozták a demonstrálóknak: „nácik kifelé!”. A rendőrség azonban az egész nap folyamán távol tartotta egymástól a két tömeget, hogy megakadályozza az összetűzéseket. 

Jens Spahn német egészségügyi miniszter bírálta a tiltakozókat amiatt, hogy nem tartották be a biztonsági előírásokat. Elismerte, hogy az embereknek világjárvány idején is joguk van tüntetni, de nem úgy, ahogy az szombaton történt. „Józan ész, kitartás és összefogás kell ahhoz, hogy a pandémiát legyőzzük” – írta a tárcavezető a Twitteren. Németországban egyébként folyamatosan emelkedik az új koronavírus-fertőzések száma, aminek legfőbb oka a hatóságok szerint az, hogy az emberek nem tartják be az óvintézkedéseket. A regisztrált fertőzöttek száma meghaladta a 209 ezret, a koronavírussal összefüggő halálesetek száma pedig már túllépte a 9 ezret.

VÉDŐOLTÁS

Oroszországban, ahol igazolt COVID--19-fertőzések száma már meghaladta a 850 ezret, igaz, a ráta immár tizenkettedik napja nem lépte túl a 0,7 százalékot, Mihail Murasko egészségügyi miniszter a TASZSZ hírügynökségnek adott nyilatkozatában októberre ígérte a tömeges és ingyenes koronavírus elleni oltás megkezdését. Közölte, hogy befejeződött a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet (NICEM) által kifejlesztett első orosz oltóanyag klinikai tesztelése, és folyamatban van a hivatalos jóváhagyás. Mint mondta, elsőként az orvosokat és a tanárokat fogják beoltani, de a dátumot nem nevezte meg. Az Interfax hírügynökség egy korábban közölt értesülése szerint a vakcina bejegyzése augusztus 10--12-e körül történhet meg és 15-étől kerülhet polgári forgalomba. Oroszországban egyébként a statisztikai adatok szerint a járvány kezdete óta több mint 28,7 millió tesztet végeztek el.

A brazil kormány is kiemelt figyelmet kíván fordítani a védőoltás lehetőségének biztosítására, aminek kapcsán néhány nappal ezelőtt bejelentette, hogy megállapodott a brit AstraZeneca gyógyszergyártóval 100 millió adag koronavírus elleni oltóanyag legyártásáról. A megállapodás szerint a nagy-britanniai székhelyű konszernnél kifejlesztendő vakcinát Latin-Amerika legnagyobb oltóanyaggyárában, a brazil Fiocruz intézet Rio de Janeiró-i telephelyén állítanák elő. Az üzemben tavaly csaknem 110 millió adag vakcinát gyártottak. Az AstraZeneca egyik koronavírus elleni oltóanyaga, amelyet az oxfordi egyetem kutatói fejlesztettek ki, már a tesztelés utolsó, harmadik fázisában van Brazíliában, amely a több mint 2,7 millió regisztrált fertőzöttel a koronavírustól leginkább sújtott országok közé tartozik a világon. A halálos áldozatok száma meghaladja a 93 ezret, de megfigyelők szerint a betegek és a koronavírus áldozatainak a tényleges száma ennél lényegesen nagyobb lehet, mert a hatóságok nagyon kevés vírustesztet végeznek a 210 millió lakosú, szövetségi berendezkedésű dél-amerikai országban.