Fontos telefonszámok Vajdaságban

Vajdasági Közegészségügyi Intézet 021/4897-800, 064/8028-894 és 064/8028-895 Zombori Közegészségügyi Intézet 025/412-888 és 062/1956-866 Pancsovai Közegészségügyi Intézet 013/322-965 és 062/886-9721 Mitrovicai Közegészségügyi Intézet 022/610-511, 064/8092-911 és 064/8092-938 Szabadkai Közegészségügyi Intézet 024/571-333 és 064/1009-276 Nagykikindai Közegészségügyi Intézet 0230/421-102, 062/8833-841 és 062/8833-877 Nagybecskereki Közegészségügyi Intézet 023/566-345 és 069/210-1102

Bővebb információkért kattintson ide

Óriásként bejárni Erdélyt

Megnyitotta kapuit a Mini Erdély Park a Székelyudvarhely melletti Szejkefürdőn

Péter Beáta

2020. augusztus 3., 15:39

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

A parkban híres erdélyi épületek kicsinyített mását tekinthetik meg a látogatók (Erdély Bálint Előd/Székelyhon.ro)

A parkban híres erdélyi épületek kicsinyített mását tekinthetik meg a látogatók (Erdély Bálint Előd/Székelyhon.ro)

Látták már a törcsvári kastélyt vagy a székelyderzsi erődtemplomot? Tudják, hogy milyen volt a marosvásárhelyi zenélő kút? Jártak már Miklósváron a Kálnoky-kastélynál? És a gyergyószárhegyi Lázár-kastélynál? Ezentúl egy helyen tekinthetik meg az erdélyi épített örökség legkiemelkedőbb alkotásait, történelmi épületeket és épületegyütteseket: épületmakettekből nyílt ugyanis szabadtéri kiállítás augusztus 1-jén a Székelyudvarhely melletti Szejkefürdőn.

Augusztus elsejétől látogatható az Erdély épített örökségét bemutató szejkefürdői Mini Erdély Park. A Székelyföldi Legendárium csapatának ezzel egy régi álma valósult meg, az ötletgazda pedig úgy véli, Szejkefürdő kedvelt turistacélponttá fog válni, növelve a térség turisztikai vonzerejét. Fazakas Szabolcsot kértük meg, kalauzoljon végig a mintegy egy hektáros területen, és a készülő Orbán Balázs látogatóközpontba is bekukkantottunk.

Aki Székelyudvarhely után a főútról lekanyarodik Szejkefürdő felé, a macskaköves úton haladva bal felől megpillanthatja a Mini Erdély Park bejáratát, ahol a kapu elemei a MINI szót formázzák. Ha jobbra kanyarodunk, a székelykapukhoz és Orbán Balázs sírjához látogathatunk el, ha felfele sétálunk a dombon, a színpaddal szemben található a készülő Orbán Balázs látogatóközpont. A felfele kanyargó utat a tervek szerint Orbán Balázs sétánynak fogják elnevezni. A központot néhány hét múlva nyitják meg a nagyközönség előtt. A felújított épület négy termében látható kiállítás Orbán Balázs életét és tevékenységét mutatja be, és számos interaktív elemet is becsempésztek a létrehozók. Az első teremben Orbán Balázs életét, családját ismerhetjük meg, a második teremben pedig a politikai tevékenységét. Egy pódiumon Orbán Balázs hologramja is látható lesz, ehhez a mozgást Barabás Árpád színész, a hangot Fülöp Zoltán színész kölcsönözte. Innen a teraszra kilépve maketten lesz látható a régi Szejke, de le is telepedhetünk itt és olvasgathatjuk A Székelyföld leírását. A következő teremben a keleti utazásait mutatják be, a gyerekeket hieroglifa-nyomtató várja, és egy piramis belsejébe is beléphetünk. Helyet kap itt majd egy régi fényképezőgép és Orbán Balázs fotóit is meg lehet nézni. Az utolsó terembe egy korabeli fotólabort rendeztek be, amelyen bekukucskálva látni lehet, hogyan hívja elő Orbán Balázs a filmet.

Én itt nőttem fel, itt bringáztam, sportoltam, itt tanultam meg úszni. Gyerekkorom óta megvan a kapcsolat ezzel a hellyel. De harminc éve látom, hogy itt hanyatlik minden” – magyarázta Fazakas Szabolcs, amikor kiléptünk az épületből és a makettpark felé sétáltunk. „Bántott az is, hogy nincs egy Orbán Balázs-múzeum. Az első épület, amelyet itt megvásároltunk, épp az, amelyikben létrejön a múzeum. A parkban látható nagy épületbe terveztük a rajzfilmstúdió létrehozását, végül nem tudtuk ott megvalósítani. De ott lesz egy hotel. Az épület háta mögött nagyon elhanyagolt volt a terület, három évet dolgoztunk a tereprendezésen. Ez a park nyolcéves álom. Nyolc évvel ezelőtt született meg a gondolat, hogy hozzunk létre egy ilyet, miután láttam Brüsszelben a Mini Európa-parkot, illetve Szarvason a Mini Magyarország-parkot.” Hozzátette, a kezdetekkor a Szejke másik oldalára tervezték a parkot, a kapuktól lefelé, de udvarhelyi építészek és történészek jelezték, hogy ott talán sértené Orbán Balázs sírjának a szakralitását. Szabolcs elfogadta az érveket. „Akkor már éreztem, hogy ezt ide kell tenni. Mindenki mondta, hogy nem jó ötlet, sok baj lesz. Gondoltam, ha ilyen sokan ellenzik, akkor épp jó, mert megmentjük a Szejkét. Ez a park több célból jött létre. Nem azért valósítottuk meg, mert nincs egyéb dolgom, hanem mert egyszerűen elegem lett a sok vízgereblyélésből, beszélgetésből és okoskodásból, ami évek óta zajlik arról, hogy mit kellene a turizmussal kapcsolatban tenni. Vannak jó kezdeményezések, de a legtöbben nem tömegben gondolkodnak. Nagyon jó lenne, ha Székelyföldön lenne még négy-öt ilyen projekt. Valami különleges, szenzáció, ami a miénk. Itt olyan dolgot mutatunk be, amelyről sokan nem gondolták, hogy érdekes lehet a nagyközönség számára. Székelyföldnek rossz a marketingje, és nem megfelelően tálaljuk a kultúránkat. Pedig ugyanolyan értékes a székely monda, mint a spanyol, vagy a skót. És ugyanígy az erdélyi építészeti örökség.”

Már az első napon sokan látogattak Szejkefürdőre megnézni a maketteket (Erdély Bálint Előd/Székelyhon.ro)

Már az első napon sokan látogattak Szejkefürdőre megnézni a maketteket (Erdély Bálint Előd/Székelyhon.ro)

A sétányokon végighaladva, a különböző tájegységek történelmi jelentőségű épületeit csodálhatjuk meg. Kezdetként negyven makettet láthat a látogató, ez bővül majd hatvannégyre, a tervek szerint pedig idővel több mint száz épület kicsinyített mását lehet megtekinteni. A műemléképületek, várak, kastélyok, kolostorok, templomok, városok, hagyományos székely házak makettjeit Budapesten készíti a székelykeresztúri származású Vajda Domokos – aki a szarvasi Mini Magyarország makettjeit is megalkotta – és Németh Hajnal Auróra képzőművész, Gyöngyössy János történeti grafikus szakmai irányításával.

Fazakas Szabolcs szerint a makettek bírni fogják az időjárási viszontagságokat. Melléjük három nyelven helyezték ki a legfontosabb tudnivalókat, a sétányokat pedig úgy alakították ki, hogy kerekesszékkel is lehessen látogatni a parkot. Innen az egyik sétány a Borvízmúzeumhoz vezet, azt is meg lehet tekinteni. „A park feletti részen teraszokat hozunk létre, a látogató ott megpihenhet. Fontos számunkra az is, hogy ez bevételt fog a Legendáriumnak jelenteni és a támogatók felé is egy elégtétel, hogy nem elherdáltuk a pénzt, hanem létrehoztunk valamit és továbbfejlesszük. Hátha jó példával szolgálunk a fiataloknak. Vásároltunk két bivalyt, a turisták majd szekerezhetnek is, a gyerekeknek pedig többféle foglalkozást fogunk kínálni, csak induljon be itt az élet, kezdjük belakni a helyet. A park mellett kisvasút fog futni, mini «székely gőzösön» utazhatnak a gyerekek” – sorolta Szabolcs, aki azt is elárulta, hogy terveznek bérletet is létrehozni azoknak, akik több alkalommal is kilátogatnának, ugyanakkor, a makettek mellett, különböző programokkal mutatnák meg Erdély sokszínű kultúráját.

Azok a személyek pedig, akik felmutatnak egy Székelyudvarhely környékén lévő étterem vagy szálláshely által kibocsátott számlát, augusztus 15-éig ingyenesen látogathatják meg a Mini Erdély Parkot, de azt követően is kedvezményben részesülnek. „Az a célunk, hogy felpörgessük a turizmust. Hogy lássák az emberek, hogy itt is lehet olyasmit létrehozni, amiért idejön a bukaresti turista, a japán turista stb. Nemcsak panziót kell építeni, hanem szolgáltatásokat is kell kínálni. A park területén is lesznek különböző szolgáltatások. Lehet majd enni, inni, akár házasságot is kötni valamelyik templom előtt” – mondta nevetve, hozzáfűzve, a másik céljuk az, hogy a helybéliek is ismerjék meg, hogy hol élnek, mi veszi őket körül, milyen kincseink vannak. (Liget.ro)


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége