2024. április 27., szombat

Šarićnak kilenc év pénzmosásért

A kokainból származó pénzt állami vállalatok magánosítására fordította

A belgrádi Különleges Bíróság pénteken ítéletet hozott Darko Šarić ügyében, mintegy 20 millió euró tisztára mosása vádjával 9 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte, bűntársai pedig 2–7 év börtönt kaptak.

Darko Šarić (egy korábbi felvételen) saját kérésére nem volt jelen az ítélethirdetésen (Fotó: nspm.rs)

Darko Šarić (egy korábbi felvételen) saját kérésére nem volt jelen az ítélethirdetésen (Fotó: nspm.rs)

Darko Šarić a vádak szerint a bűnszervezet fejeként a bűntársaival a kokainkereskedelemből származó pénzt legális vállalkozásokba fektette, így mosott tisztára egyes számítások szerint 22 millió eurót. Mint ahogy a vádban elhangzott, Šarić és bűntársai a Dél-Amerikában kokain eladásából származó pénzt offshore-vállalatokon keresztül juttatták el Szerbiába, illetve hazai vállalatok számláin, bankokon keresztül, hogy aztán állami vállalatok magánosítására, ingatlanok és mezőgazdasági földterületek vásárlására költsék el. A bíróság a pénzmosás vádja miatt 7 év börtönre ítélte Šarićot, azért pedig, hogy bűntársait is pénzmosásra ösztönzte, további 4 évet szabott ki rá, végül a verdikt mégis összesen 9 év börtönbüntetésről szólt.

Az egyik legnagyobb bűnszervezet fejét 2014 márciusában tartóztatták le, azóta előzetesben van, több olyan ingatlant kobozott el az állam tőle, amit bizonyítottan a pénzmosásból vásárolt. Šarić nem volt jelen az ítélet kihirdetésén, saját kérésére a börtönben maradt. Miután elsőfokú ítélet született, az ügyészség és a védelem is fellebbezhet.

Kokaincsempészet vádjával Šarićot még 2018-ban elítélték 15 év börtönbüntetésre, ami ellen fellebbeztek. A Fellebbviteli Bíróság döntésére ebben az ügyben még várnak.