2024. március 19., kedd

Iskolatáska és beiskolázási csomag is

A magyar elsősök száma megközelítőleg hasonló lesz, mint tavaly – Szeptemberben folytatódik a Magyar Nemzeti Tanács iskolabusz- és napközis programja

A járványügyi helyzet alaposan rányomta a bélyegét a tanév utolsó negyedévére. Az elsősök és az óvodások beiratkozása is rendhagyó módon zajlott. A szülők az eKözigazgatás portálon tudták jelezni, hogy gyermeküket mely intézménybe szeretnék beíratni. Még pontosan nem tudni, hogy hány magyar elsős kezdheti meg tanulmányait szeptembertől. A Magyar Nemzeti Tanács az idén is biztosítja a beiskolázási csomagot a jövendőbeli elsősök számára. A Rákóczi Szövetségnek köszönhetően iskolatáskákat is fognak kapni az első osztályba indulók. Emellett folytatódni fog az MNT iskolabusz- és a napközis programja is. A beiskolázási csomagról, illetve arról, hogy szeptembertől hány elsős magyar kisdiák kezdheti meg tanulmányait Vajdaságban, Jerasz Anikóval, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnökével beszélgettünk.

A Magyar Nemzeti Tanács évek óta megajándékozza az első osztályba induló kisdiákokat. Milyen beiskolázási csomaggal készülnek az idei iskolakezdésre?

– A Magyar Nemzeti Tanács ebben az évben is gazdag és értékes ajándékokkal várja az elsősöket. Az idén is igyekszünk biztosítani azokat az eszközöket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a kis elsősök minden felszerelés birtokában meg tudják kezdeni a tanulmányaikat az általános iskolákban. Az idén is kiosztásra kerülnek a beiskolázási csomagok, amelyeket 2011 óta Magyarország Kormánya, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. jóvoltából tudunk kiosztani az elsőseinknek. A csomag azokat az elemeket fogja tartalmazni, mint az előző évben. Lesz benne egy gazdagon felszerelt tolltartó, betűkirakó, metalofon, vonalzókészlet, a képzőművészet órához szükséges felszerelés, tehát vízfesték, olló, gyurma, kollázspapír, zsírkréta, ragasztó, tempera, ecsetek, rajzblokk, filctoll, illetve abakusz. Emellett a csomagban lesznek füzetek, tornazsák, ugrálókötél, valamint a Gőgös Gúnár Gedeon című könyv. A csomag az idén tartalmazni fogja a Magyar Szó Lapkiadó Kft. jóvoltából a Mézeskalácsot. Tavaly a Rákóczi Szövetségnek köszönhetően ki tudtuk osztani az iskolatáskákat az első osztályba induló diákoknak. Ez az idén is így lesz. A táskák már megérkeztek Vajdaságba, Zentán raktározzuk őket. Nagyon szép, színes, jó minőségű táskákról van szó. Igyekszünk eljuttatni a beiskolázási csomagot és az iskolatáskát szeptember 1-je előtt minden vajdasági magyar elsősnek. Ez a két program nagyon jól kiegészíti egymást. Valójában az iskolatáskába bekerülnek azok a dolgok, amelyeket a beiskolázási csomagban tudunk adni. A járványügyi helyzetre való tekintettel a csomagok és az iskolatáskák eljuttatásának módja még szervezés alatt áll.

Hány magyar elsős van Vajdaságban? Mely településeken indult meg ismét a magyar nyelvű oktatás?

Az elmúlt évekhez hasonlóan gazdag lesz idén is a beiskolázási csomag

Az elmúlt évekhez hasonlóan gazdag lesz idén is a beiskolázási csomag

– Azt, hogy pontosan hány magyar elsős kezdi majd meg az általános iskolai tanulmányait, még nem tudjuk pontosan megmondani. Erre szeptember elején, közepén tudunk pontos választ adni. Az előzetes felmérés szerint – amelyeket annak mentén tettünk meg, hogy tudjuk, hány iskolatáskát és beiskolázási csomagot kell készítenünk – az elsősök száma megközelítőleg hasonló lesz, mint tavaly, vagyis 1360-ra tehető. A tanév rendhagyó módon zárult, és az elsősök is rendhagyó módon iratkoztak be az iskolába, valamint az óvodások az iskoláskor előtti intézményekbe. Az idén először az elsősök iratkozása az online térbe került, hiszen a szülők az eKözigazgatás portálon tudták jelezni az adott intézmény felé, hogy gyermekeiket oda szeretnék beíratni. Április eleje és május vége között lehetett jelentkezni. Miután lezárult a jelentkezés, az iskolák a szülőket egy személyes találkozóra invitálták. A szülők kitöltötték a szükséges dokumentumokat, kiválasztották a választható tantárgyakat. A gyerekek tesztelése is megtörtént. Így már van egy képünk arról, hogy melyik intézményben hány elsősre lehet számítani. Ez a szám még nem tekinthető véglegesnek a gyerekek átíratása miatt. A most rendelkezésünkre álló adatokból annyit látunk, hogy ismét lesznek magyar elsősök Zomborban és Maradékon. Ezeken a településeken tavaly nem voltak magyar első osztályba iratkozók. Azt is látjuk, hogy Ürményházán, Udvarszálláson és Nezsényben nem lesznek az előttünk álló iskolaévben magyar elsősök. Tavaly voltak, és minden bizonnyal jövőre ismét lehet számítani arra, hogy lesznek. Egyfajta növekedés tapasztalható Horgoson, Hajdújáráson, Bácskossuthfalván, Topolyán, Pacséron, Bácsfeketehegyen, Tiszakálmánfalván. Vannak olyan iskolák, amelyekben sokkal több elsős lesz, mint amennyien tavaly voltak. Meg kell említenem az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskolát, az óbecsei Zdravko Gložanski Általános Iskolát és az újvidéki József Attila Általános Iskolát. Emellett sajnos vannak olyan települések is, ahol csökkenni fog az elsősök száma a tavalyihoz képest, például Bezdánban, Nemesmiliticsen, Törökkanizsán, Tordán, Székelykevén és Törökbecsén. Attól, hogy lezárult az iratkozási időszak, természetesen minden intézményben tárt karokkal várják a leendő kis elsősöket. A Magyar Nemzeti Tanács arra törekszik, hogy minden kis faluban, minden településen, minden iskola kihelyezett épületében megnyíljanak a kis létszámú, magyar nyelvű tagozatok. Ebben az évben is arra törekszünk, hogy ahol csak lehetséges, az elsősök önálló tagozatokban kezdjék meg tanulmányaikat, a hivatalunkba beérkezett kérelmek mindegyikére pozitív választ adjunk.

Azon önkormányzatok vagy települések területén, ahol nincs lehetőség magyar nyelven tanulni, vagy nincs minden általános iskolában magyar nyelvű oktatás, működik az iskolabusz-programunk, amely a gyermekeket a legközelebbi magyar nyelvű intézményig szállítja. Az elmúlt időszakban tizenkét önkormányzat területén működtek iskolabuszok. Mintegy 250 diákot szállítottak háztól az iskoláig, és az iskolától házig. Ilyen Verbász és Kúla esete. Verbászon nincs magyar nyelvű oktatás, így a gyerekek Kúlára utaznak, hogy anyanyelvű oktatásban részesüljenek. Vannak olyan nagyobb városok, ahol nem minden iskolában van magyar nyelvű oktatás. Itt az iskolabusz összeszedi a gyerekeket a város területén, és ahhoz az intézményhez szállítja, ahol van magyar nyelvű oktatás. Ilyen például a nagybecskereki eset, ahol busz a város területéről a Sonja Marinković Általános Iskolába szállítja a diákokat. Nagykikindán a város területén lakó gyerekeket a Fejős Klára Általános Iskolába szállítja a busz. Az iskolabusz-programunk a következő tanévben is meg fog valósulni. Ha máshol is igény mutatkozik rá, minden akadály nélkül be tudunk vezetni új helyszíneket. A napközis programunk is folytatódni fog. Az elmúlt években öt általános iskolában működött. Mindez az MNT támogatásával és koordinálásával valósult meg. Újvidéken a Petőfi Sándor Általános Iskolában, a József Attila Általános Iskolában, valamint a Sonja Marinković Általános Iskolában működik a napközis program. Emellett a tiszakálmánfalvi Ivo Andrić Általános Iskolában, és a maradéki Branko Radičević Általános Iskolában is van napközis foglalkozás. Ez egy kulcsfontosságú támogatás és lehetőség azon családok számára, akik ezeken a településeken élnek. A gyermekekkel szakemberek foglalkoznak a tanítás előtt és után. Az iskolában kapott házi feladatot kidolgozzák, így a gyermek úgy megy haza az iskolából, hogy valójában nincs semmilyen kötelezettsége. Fontos, hogy ez a program a továbbiakban is megvalósuljon, hiszen ezen falvakban és Újvidéken sok a vegyes házasságban nevelkedő gyermek. A szülők azt kérték tőlünk, hogy a napközis foglalkozások által szakemberek segítsék a gyermekek nyelvi fejlődését, nyelvi kompetenciájuk kibontakozását oly módon, hogy a tudásuk gyarapodása a legmegfelelőbb legyen – emelte ki az MNT VB elnöke.

A beiskolázási csomagon és az iskolatáskán kívül milyen támogatásokra számíthatnak az elsősök?

– Az elsősök az ősz folyamán meg fogják kapni a Rákóczi Szövetség ösztöndíját is, amely 10 000 Ft értéket tesz ki, és erre már azok is pályázhatnak, akik a tömb vagy a szórvány területén élnek. Az idén is elérhető lesz a Szülőföldön Magyarul oktatási-nevelési támogatást, amely megközelítőleg 75 eurót jelent. Ebben a támogatásban a gyerekek óvodásként is részesültek. Az általános iskola minden évfolyamán és egészen a középiskola végéig megpályázhatják ezt a támogatást.

Mindannyian tanúi vagyunk annak a hosszabb ideje tartó folyamatnak, hogy bizonyos mértékben évről évre csökken a magyar nyelven tanuló diákok létszáma. Éppen ezért hálával tartozunk azon családoknak, akik anyanyelvű, magyar nyelvű oktatást választanak gyermekeik számára. Az anyaország támogatásával igyekszünk a tanévkezdéssel járó költségek egy részét magunkra vállalni.

Minden kis elsősnek sikerekben és eredményekben gazdag iskolás éveket kívánunk – hallottuk Jerasz Anikótól.

Nyitókép: Az elmúlt évekhez hasonlóan gazdag lesz idén is a beiskolázási csomag