2024. május 11., szombat

Megéri nagy tételben vásárolni

A nagybani piacon őszibarackból és almából van nagy választék
Az őszibarack kilója 60 dinár körül alakul (Fotó: Gergely Árpád)

Az őszibarack kilója 60 dinár körül alakul (Fotó: Gergely Árpád)

A nyári melegben az ember mást sem kíván, mint friss gyümölcsöt, finom, lédús görögdinnyét, barackot vagy éppen almát. Ebben az időszakban az ebédek elengedhetetlen fogása a nagy tányér, zöldségben gazdag leves. A jó háziasszonyok viszont a nyári forróságban is már a télre gondolnak, arra az időre, amikor a piacokon már nem lesz ilyen gazdag választék gyümölcsökből és zöldségfélékből. Ezért igyekeznek minél több befőttnek és lekvárnak valót venni, és a savanyúságok is ilyenkor készülnek.

Sokan vásárolnak kis tételben is a nagybani piacon (Fotó: Gergely Árpád)

Sokan vásárolnak kis tételben is a nagybani piacon (Fotó: Gergely Árpád)

A nagybani piac az a hely, ahol a gyümölcs- és zöldségféléket a vásárlók nagy tételben vásárolhatják meg. Itt vehetnek zsákszámra krumplit, ládaszámra almát. Persze a nagybani piacon is ugyanúgy vásárolhatnak kis tételben, egy-két kilót az árusok portékáiból, mint bármely más szabadkai piacon, azonban így az ár valamivel magasabb. Például a krumpli kilója 30–40 dinár, a vöröshagymáé pedig 50 dinár körül mozog, míg ha zsákszámra veszünk belőlük, akkor mindkettő kilója 20–30 dinárba kerül. A paradicsomnak 60–70 dinár kilója, míg ha ládára vesszük, 50 dinárba kerül. Az őszibarack kilója 60 dinár körül alakul, ha pedig többet veszünk belőle, akkor 40–50 dinár. Az almának 80–100, a körtének 70–100, a szilvának pedig 80 dinár kilója a nagybani piacon. A legutóbbi piaci látogatásunk óta a görögdinnye ára jelentősen csökkent, hiszen még a hónap elején e gyümölcs kilójáért az árusok 60–70 dinárt kértek, most viszont 35–40 dinárba kerül. A nagybani piacon kapható csemegekukorica is, amelynek darabja 25–30 dinár, de ha megveszünk egy zsákkal, amelyben húsz darab található, akkor darabja 20 dinár.

Ha a paradicsomot ládánként vesszük, akkor kilója 50 dinár (Fotó: Gergely Árpád)

Ha a paradicsomot ládánként vesszük, akkor kilója 50 dinár (Fotó: Gergely Árpád)

Az árak mellett arra is kíváncsiak voltunk, hogy mennyire éri meg a nagybani piacon kis tételben vásárolni. Ezért kilátogattunk a Tejpiacra is, hogy összehasonlítsuk az árakat a két piacon. A Tejpiacon a krumplinak kilója 30–50, a vöröshagymáé 50–70, a paradicsomé pedig 50–70 dinár. A gyümölcsök közül az alma ára minőségtől függően 60 és 120, a szilváé pedig 50–80 dinár között mozog. Az őszibarack ára 60–100 dinár, de találtunk 40–50 dinárért is, ám ennek a minősége már nem olyan jó. A görögdinnye ára a Tejpiacon szintén 35–40 dinár. A csemegekukorica darabja 25–30 dinár. Egy helyen láttunk 10 dinárért is, de ennek igen gyenge a minősége. Elmondható, hogy a nagybani piac, ha kis tételben vásárolunk is, valamennyivel olcsóbb a Tejpiacnál, de nagy tételben éri meg igazán itt vásárolni.