2024. április 20., szombat

Sport a mai napon

Daley Thompson minden idők egyik legjobb többtusázója, és egy körkérdés eredménye szerint Nagy-Britannia legsokoldalúbb sportolója. A fenti értékeléseket Thompson annak is köszönheti, hogy kétszeres olimpiai aranyérmes, nyert két Eb-t és egy vb-t, a Commonwealth Játékok háromszoros bajnoka, a tízpróba világcsúcsát pedig négyszer döntötte meg.

Teljes nevén Francis Morgan Ayodele Thompson 1958. július 30-án született London Notting Hill negyedében a nigériai származású apa és a skót anya második fiaként. Apja, aki fuvarosként dolgozott, 1964-ben elhagyta a családot, egy esztendővel később pedig anyja beadta Daleyt a sussexi Farley Close Boarding School iskolába, ami Bolney városka javítóintézetének a szebb neve. Daley 11 éves volt, amikor apját lelőtte egy féltékeny férj.

Daley eredetileg focista akart lenni, de amikor 1975-ben visszatért Londonba a Newham Beagles atlétikai klubba került vágtázóként. Felfigyelt rá Bob Mortimer edző, aki a többtusát ajánlotta. Már a következő évben brit bajnok lett, és 18 évesen indult a montreali olimpián, és 18. lett. Húsz évesen Prágában ezüstöt nyert első Európa-bajnokságát, és abban az évben a brit nemzetközösség bajnoka is lett. 1979-ben nem fejezte be egyetlen tízpróbáját, de brit távolugró bajnok lett. Az 1980-as évet Götzisben 8648 pontos világcsúccsal nyitotta, majd fölényesen lett a moszkvai olimpia bajnoka. Két évre rá újra Götzisben 8730 pontra javította a világcsúcsot, majd az athéni Eb-n ezt még 44 ponttal túlszárnyalta. 1983-ban győzött az első vb-n, így egyszerre volt olimpiai-, világ-, kontinentális- és Commenwealth-bajnok, tetejében világcsúcstartó is. A Los Angeles-i olimpia előtt a német Jürgen Hingsen döntötte meg a világcsúcsot 8832 ponttal. Az olimpián Thompson ezt beállította, ami az új táblázatok szerint 8847 pontot ért. Ez az eredmény ma is brit csúcs. 1986-ban még Eb-t nyert, azután viszont a sérülések miatt visszaesett. Focizni kezdett alacsonyabb ligák csapatiban, majd kondiedző volt több klubnál, így a Wimbledon FC-ben is.

Nevéhez két botrány is fűződik. 1984-ben Los Angelesben, miután megnyerte második olimpiai aranyát, „A világ második legjobb atlétája homokos?”-feliratú pólóban járt kelt. Egyesek szerint Carl Lewist célozta meg, de kijelentette, hogy a szerinte sokan vannak, akik a második legjobb lehetnének. A 2012-es olimpián a BBC szakkommentátorként észre vett egy hibás helyesírású tetoválást, és azt találta mondani, hogy szerinte írástudatlan ír lehetett a „mester”.

Thompson kétszer nősült, és összesen öt gyermeke van.

Daley Thompson egyike azoknak a híres külföldi sportolóknak, akiket alulírott személyesen is megismert. 1997-ben, az athéni vb-n történt, amikor a brit már nem versenyzett, de Leroy Burrell amerikai vágtázóval egyetemben bíráskodott az újságírók vb-jén. Thompson kicsit meglepődött, amikor e sorok szerzője 47 évesen is tiszta hasmánti stílussal versenyzett a magasugrásban, majd végigbeszélgettük az egészet. Daley Alekszanderként szólított az ugráshoz, mondván hasonlítok a híres orosz íróra, Szolzsenyicinre.