2024. március 28., csütörtök

Mindig van hely gurulni egyet!

Beszélgetés Sisa Eleonóra görkorcsolya- és korcsolyaoktatóval

A palicsi Sisa Eleonóra az újvidéki Sport és Testnevelési Kar abszolvense. A fiatal egyetemista görkorcsolya- és korcsolyaoktatással foglalkozik, tanulmányai befejeztével pedig úszásoktatóként szeretne elhelyezkedni. Eleonórával a korizásról és a görkorcsolyázásról beszélgettünk.

Mikor tanultál meg görkorcsolyázni és korcsolyázni?

– A szüleim kiskoromban tanítottak meg görkorcsolyázni és korcsolyázni, majd az évek alatt a tudásom sok gyakorlással és kitartással fejlesztettem.

Mióta tanítasz korcsolyát?

– Három éve, amikor az egyetemi órák közé került a korcsolya mint tantárgy, az egyik óra után odajött hozzám az oktató és megkérdezte, szeretnék-e gyerekekkel foglalkozni a jégen, mert látja, hogy van tehetségem hozzá. Elfogadtam a felkérést és egy hét múlva már dolgoztam a klubban. Így minden télen, amikor kezdődik a szezon, már várom, hogy jégre léphessek!

Melyik korcsoport számára tartod az órákat?

– Leggyakrabban a 3-tól 5 éves korosztállyal foglalkozom, de bármelyik korosztályt szívesen vállalom. Az eddigi munkám során kurzusonként csoportokra voltak osztva a gyerekek, minden korosztályra több edző jutott. A személyi edzés egy, maximum két emberre korlátozódik egy órában.

Hogyan kezdtél görkorcsolyát tanítani?

– Az eredeti tervem az volt, hogy hazaköltözöm és úszásoktatóként helyezkedek el a szabadkai medencénél, de a vírus okozta helyzet ebben megakadályozott, valamint időszakonként a medencét is bezárják. Alakítottam a terveimen és meghirdettem a görkorcsolya-edzéseket. Szép az idő és mindig van hely gurulni egyet!

Hogyan kell elképzelni egy görkorcsolya-, illetve korcsolyaóra menetét?

– Az edzések kezdetén először felmérem, mennyire áll az illető stabilan a görkorcsolyán, illetve a korcsolyán. Ezek alapján tudom, mire van szükség a továbbiakban. Lassan, lépésenként a tanuló tempójával haladunk, amíg nem érjük el a kitűzött célt.

Melyik a népszerűbb?

– Mindkettő nagyon népszerű. A korcsolyaedzéseinken tele voltak a kurzusok, sőt túljelentkezés is volt. A görkorcsolya azért olyan elterjedt, mert nem kell zárt tér az elsajátításhoz és sok esetben a szülők, valamint a barátok által megtanulható sport. Ettől eltekintve bízom benne, hogy nekem is akad majd dolgom a nyáron.

Az edzésekről a Nora Šiša Facebook-oldalon, vagy a 060-35-00-304-es telefonszámon kaphatnak információkat az érdeklődők.