2024. április 26., péntek

Templombúcsú és kenyérszentelő

Szent Anna napján a kirakodóvásár és a korábbi években megszokott szórakoztató és művelődési jellegű kísérő rendezvények elmaradtak.

Fotó: Tóth Péter

Fotó: Tóth Péter

A köztársasági és községi szinten előírt járványügyi előírások betartása mellett az ünnepi szentmiséket megtartották. A kenyérszentelő szentmisén msgr. art. m. Miocs József, a Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium rektora mellett a falu szülötte, ft. mgr. Kara Nándor, tiszteletbeli főesperes, valamint ft. Brasnyó Ferenc kishegyesi esperes plébános is jelen volt. Brasnyó atya elmondta, hogy a szokásos meghívott vendégek, a református és az ortodox egyház képviselői, valamint a falu és a község világi tisztségviselői ezúttal a helyzet miatt nem lehettek jelen, de szinte kivétel nélkül telefonon, vagy levélben jelentkeztek, hogy jókívánságaikat fejezzék ki Szent Anna napja, a falu temploma névadójának napja alkalmából. Kánya Papp Imre – lapunk nyugalmazott újságírója – közel hatvan évvel ezelőtt maga is egykor a Paulinum Püspökségi Klasszikus Gimnázium tanulója volt. Akkor ismerte meg annak jelenlegi rektorát, akinek alkalmi ajándékokkal kedveskedett. Az ajándékcsomagban volt Kánya Papp Imre két verseskötete is.

Miocs József az újkenyeret megszentelve a magyar államalapításról és Szent István királyról beszélt, azt megelőzően pedig Szent Annáról, a templom névadójáról, aki példaképe lehet korunk anyáinak és nagyanyáinak is. Szent Anna a vallásos emberek tudatában Krisztus Jézus nagymamájaként él. Ezen a napon szokás volt régen a nagyszülők köszöntése is. Kishegyesen hagyománnyá vált, hogy Anna-napra, aki elszármazott innen, ha teheti, hazatér. Ilyenkor egy napra megsokszorozódott a falu lakossága. Idén azonban a korlátozó intézkedések miatt csak kevesen tértek haza.