2024. április 26., péntek
ERDÉLYI KÖRKÉP

Nem jött össze a bravúr a Sepsinek

Nagy esélyt szalasztott el szerdán este a Sepsi OSK gárdája, a sepsiszentgyörgyi együttes ugyanis a román kupa döntőjében 1:0-ra kikapott a bukaresti FCSB-től. A Ploieştiben megrendezett finálé első félidejében nem sok látnivaló akadt, a folytatásban viszont feljavult a fővárosiak játéka: előbb Niczulynak kellett bravúrt bemutatnia, majd az FCSB egyik játékosa a felső lécet találta el. A 65. percben megszületett a mérkőzés egyetlen gólja, egy veszélyes jobb oldali támadás végén Man elé pattant a labda, ő pedig közelről nem is tévedett. A hajrában tovább romlott a szentgyörgyiek helyzete, a játékvezető ugyanis ütésért felmutatta a második sárga lapot Bouhennának, a Sepsi csapatkapitányának, így a piros-fehérek tíz emberrel fejezték be az összecsapást.

A ploieşti találkozót kisebb botrány előzte meg, a Román Labdarúgó-szövetség ugyanis a Sepsi többszörös megkeresése ellenére sem nyilatkozott arról, hogy az elődöntőben két sárga lapot is begyűjtő Fülöp Istvánnak lesz-e joga pályára lépni a döntőben, így az erdélyi klub a szezon legfontosabb mérkőzésére nem tudta nevezni egyik legjobb játékosát. A nagy érdeklődést kiváltó találkozót az M4 Sport élőben adta volna, a magyarországi sportcsatorna azonban a kezdés előtt nem sokkal kapott egy e-mailt, amelyben a román partner közölte, hogy mégsem tudják biztosítani a közvetítéshez szükséges jelet. Az eset után az M4 Sport rövid közleményben jelezte, hogy jogi útra terelik az ügyet. Mindezek után talán nem meglepő, hogy a FCSB szurkolóinak ünneplése is botrányosra sikeredett, a bukaresti ultrák magyarellenes rigmusokat skandálva ünnepelték a kupagyőzelmet, ami miatt a sepsiszentgyörgyi klub feljelentést tett a román szövetségnél.

Romániában az egyre romló járványügyi helyzet miatt egyáltalán nem biztos, hogy be tudják fejezni a bajnokságot. A bajnoki címért küzdő kolozsvári CFR-nél és a kiesés felé sodródó bukaresti Dinamónál is sok játékos megfertőződött – a fővárosiak hétvégi bajnokiját el is halasztották –, ami miatt egyre több klubvezető is úgy vélekedik, hogy nem lenne szabad tovább folytatni a bajnokságot.

A koronavírus-járvány okozta kaotikus állapot a Székelyföldön is érezteti a hatását. Csíkszeredában az idén nem rendezik meg a Székelyföld OTP Bank-kupa elnevezésű nemzetközi utánpótlástornát, amelyen az elmúlt években részt vett a topolyai TSC korosztályos csapata is. Az adai Pintér Norbertet is a soraiban tudó Csíkszereda felnőttcsapata mindeközben teljes gőzzel készül a következő idényre, a piros-feketék már túl vannak a második felkészülési mérkőzésükön is, a hétvégén pedig a III. ligás Székelyudvarhely ellen léptek pályára, természetesen a szigorú egészségügyi előírások betartásával.