2024. április 27., szombat

Másfél évtizede nem volt ilyen drága a gyümölcs

– Az idén szinte minden európai ország, de különösen Kelet-Európa gyümölcsöseiben nagy károkat okozott a fagy. Szerbiában is hasonló volt a helyzet, ezért olyan nagy most a drágaság; az utóbbi 15 évben most a legmagasabb a gyümölcs ára, kivéve a meggyét – nyilatkozta Zoran Keserović, az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karának tanára.

A gyümölcs drágulásához a járvány is hozzájárult (Gergely Árpád felvétele)

A gyümölcs drágulásához a járvány is hozzájárult (Gergely Árpád felvétele)

Hozzáfűzte, a gyümölcs drágulásához részben a koronavírus-járvány is hozzájárult, hiszen a szakemberek a betegség elleni küzdelemben minél több vitamin bevitelét javasolják, ezért növekedett a kereslet.

– A szerbiai barackosok 85 százalékában elfagyott a termés, csak a hegyvidéken nem tett nagyobb kárt a fagy, így a kajszibarack 150–200 dinár. Tavaly 40–60 dinárért árulták, a pálinkába valót 35 dinárért adták, az idén viszont a rosszabb minőségű termés is 60 dinár. Jó ára van az almának is, kilóját 0,73 euróért, vagyis körülbelül 85 dinárért értékesítik külföldön. A földieper-termesztők az idei tavaszon a legjobban termő parcellákon 25 000 eurót is megkerestek hektáronként. Az áfonya a legdrágább: a hazai piacon 3-4 euró kilója, az exportőrök 5,5-6 euróért szállítják ki – ismertette Keserović.

Szerinte az idén igazán megmutatkozott, hogy a gyümölcstermesztésben kifizetődő a korszerű technológiákba való befektetés, mert a bőséges hozam jó keresetet hoz, és emeli az életszínvonalat.