2024. április 27., szombat

Játszva tanulják az angol nyelvet

Zentán is rendszeresen megszervezik az idegen nyelvű traccspartit

A mai modern világban minden egyes elsajátított idegen nyelvvel könnyebben találhatjuk fel magunkat a nagyvilágban, és könnyebben tűnnek el előlünk a kommunikációs akadályok, sőt akár az országhatárok is.

A szervezők célja az volt, hogy lehetőséget teremtsenek az idegen nyelvek gyakorlására (Horváth Zsolt felvétele)

A szervezők célja az volt, hogy lehetőséget teremtsenek az idegen nyelvek gyakorlására (Horváth Zsolt felvétele)

Különösen most, amikor egyre többen keresik a boldogulásukat külföldön. Így nem is csoda, hogy rendkívül népszerűek a különféle nyelviskolák, ahol többé-kevésbé gyorsan elsajátíthatja az ember a kívánt idegen nyelvet. Ezt viszont, ahogyan anyanyelvünket is, folyamatosan művelni és gyakorolni kell. Kétségtelen azonban, hogy ehhez nem mindig egyszerű megfelelő partnerekre találni. A tavasz folyamán egyebek mellett ezért is döntött úgy néhány zentai fiatal, hogy szerdánként a kora esti órákban az egyre népszerűbb Zöld Fa klubban találkoznak annak érdekében, hogy egy-két órán át angolul csevegjenek egymással.

Domány Szilveszter zentai születésű szegedi egyetemi hallgató, az idegen nyelvű traccsparti szellemi atyja szerint a nagyobb városokban, multikulturálisabb közegekben már huzamosabb ideje rendeznek ilyen esteket, és az ő célkitűzése az volt, hogy Zentán is összehozzák az ilyen jellegű kezdeményezések iránt érdeklődő, idegen nyelveket beszélő embereket, lehetőséget teremtve számukra arra, hogy hetente együtt gyakorolhassák nyelvtudásukat, mindeközben jó kis társasági eseménysorozatot alakítsanak ki. Mindezt sikerült is megvalósítaniuk, és az elmúlt hetekben igen hangulatos esteket hívtak életre, ráadásul a beszélgetésben részt vevők száma is állandósult. Domány Szilveszter a traccsparti helyszínéül a leépült kocsmából tulajdonosváltást követően hangulatos kávézóvá szelídült Zöld Fa klubot nézte ki, ugyanakkor az indokok között az is sokat nyomott a latban, hogy egy kevésbé bejáródott helyről van szó, amelynek az új arculata is megtetszett a fiataloknak, ezért az eseménysorozattal népszerűsíteni is szándékozták.

– Úgy terveztem, hogy mindenképpen olyan közeget hozzunk létre, ahol, ha valaki magyarul szeretne tanulni, az el tudja sajátítani ezt a nyelvet, aki pedig szerbül, az is nyugodtan tudja használni ezt a nyelvet, igaz, egyelőre az angol nyelvet helyeztük előtérbe, ám idővel minden bizonnyal bővítjük majd a repertoárt – jegyezte meg Szilveszter.

– Volt már olyan esténk is, amire egy kanadai hölgy is eljött, és ő magyarul próbált tanulni – csatlakozott a beszélgetéshez Böde Laskovity Ildikó, hozzáfűzve, a társaságuk teljes mértékben nyitott mások iránt, és mindenről közösen döntenek. A beszélgetés egyébként úgy zajlik, hogy bárki szabadon készülhet egy játékkal, amelyet együtt játszanak – hangsúlyozta Ildikó, aki elmondta, hogy a szóismétlő játékot már másodszor játszották, mivel első alkalomkor jót mulattak a játék ideje alatt, ugyanakkor az üvegezés sajátos formáját is kipróbálták: aki megforgatta az üveget, az angolul feltehetett egy kérdést annak, akire az üveg szája mutatott.

– Egy kitétel volt a kérdésekkel kapcsolatban, márpedig az, hogy politikai, vallási és szexuális jellegű kérdéseket nem volt szabad feltenni – jegyezték meg beszélgetőtársaink. Ildikó, aki a társaság egyik oszlopos tagja, elmondta, maga is fejleszteni szeretné az angoltudását, mivel a 11 éves kisfia már tökéletesen beszél angolul, ráadásul olyan világnyelvről van szó, amelynek segítségével bárhol érvényesülni lehet.

– Leginkább az egésznek a kötetlensége és a szabadsága fogott meg az idegen nyelvű traccspartiban, amelynek mindig nagyon jó a hangulata, és nagyon érdekes embereket ismertem meg ezáltal – emelte ki a fiatal hölgy, és hasonlóan vélekedett Döme Jenő is, aki napilapunknak elmondta, a szerb nyelvet is gyakorolták, ami számára nagyon jól jött, mert az angol nyelvet jobban beszéli, mint a szerbet. Ugyanakkor szerinte az is nagyon jó, hogy más generációk, nemzetiségek képviselői is megjelennek az összejöveteleken, amelyeken ennek köszönhetően más szemlélettel és gondolkodással is szembesülnek, márpedig a gondolkodásmódunk szélesítése minidig is igen jó dolog – jegyezte meg a fiatalember.