2024. május 8., szerda
KORONAVÍRUS VAJDASÁGBAN

Több a beteg, mint tavasszal

A Vajdasági Klinikai Központ legfrissebb adatai szerint az intézetben 300 koronavírusos beteget kezelnek, közülük 25 páciensnek van szüksége lélegeztetőkészülékre.

(Ótos András felvétele)

(Ótos András felvétele)

Június vége óta Észak-Bánátban 91 koronavírussal fertőzött személyt vettek nyilvántartásba, ebből 80 nagykikindai lakos. Közülük nyolc ember már meggyógyult, két nagykikindai beteg pedig elhunyt.
– A nagykikindai kórházban jelenleg 26 beteget kezelnek, egy személyt kellett lélegeztetőgépre kapcsolni. A nagykikindai betegek többsége, pontosabban 42 beteg otthoni kezelésben részesül, ebből hat gyermek. Öt beteget pedig a Vajdasági Klinikai Központban ápolnak – mondta dr. Tatjana Karać epidemiológus, a Nagykikindai Közegészségügyi Intézet vezetője.

A péterváradi Katonakórházban 22 beteget kezelnek. Dragan Koruga alezredes, a péterváradi Katonakórház vezetőjének elmondása szerint minden betegnek mérsékelten súlyos a klinikai képe.

Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár szerint Vajdaságban jelenleg jobban növekszik a koronavírusos betegek száma, mint a járvány első hullámában.
– Egyelőre sikerül minden beteget ellátnunk. Az egész járványt átfogóan kell megfigyelni, nem szabad egy-egy városra, régióra vagy kerületre összpontosítani, mert a városok között gyakori az ingázás – mutatott rá a titkár. Hozzátette a rendszernek 6-8 hétre van szüksége ahhoz, hogy a kórházakban tartózkodó emberek meggyógyuljanak és távozzanak, így a kórház felkészülhet az októberben, novemberben és decemberben érkező betegek fogadására.

A külföldre utazók mától a Vajdasági Közegészségügyi Intézet weboldalán, a http://izjzv.org.rs/app/zakazivanje/ linken jelentkezhetnek tesztelésre. Az eddig működő telefonszám a továbbiakban nem lesz elérhető.