2024. április 27., szombat

Feljelentések a fiók mélyén?

Šabacon a hamis szavazócédulák kapcsán másfél hónap után sem indított nyomozást a rendőrség

Annak ellenére, hogy több mint 40 bűnvádi feljelentést tettek a šabaci választási visszaélések kapcsán, amelyekben több mint száz olyan személyt neveztek meg, akiknek nincs bűnügyi múltjuk, és állításukat videó és hanganyaggal is alátámasztották, az ügyészség és a rendőrség sem indított az ügy kapcsán mélyreható nyomozást – emelte ki a Danas napilap.

Mint arra rámutatnak, a választási visszaélések kapcsán egyedül a Podrinske Novine napilap két újságíróját hallgatták ki, Ivan Kovačevićet és Hanibal Kovačot, akik hamis szavazócédulák kapcsán tettek feljelentést ismeretlen személyek ellen.

Hanibal Kovač a napilap megkeresésére elmondta, hogy felhívták a rendőrség figyelmét arra, hogy a szavazócédulák között volt néhány olyan, amelyek színárnyalatban eltértek a többi szavazócédulától. Ezt a megállapítást a városi választási bizottság is jegyzőkönyvben konstatálta, és elmondása szerint már ez elég lett volna arra, hogy a rendőrség hivatalból nyomozást indítson az ügyben, hiszen 12 szavazóhelyen találtak ilyen szavazócédulákat. Kovač elmondta, a rendőrség nagyon jól tudja, milyen nyomon kellett volna elindulni, hogy a szavazólapokat csupán néhány nyomdában tudták hamisítani, és a nyomtatásnak is nyoma marad.

A Nebojša Zelenović – Šabac a miénk lista több mint 40 bűnvádi feljelentést tett a szavazási csalás kapcsán, ám mint arra a jelöltlista jogi képviselője, Aleksandar Mijailović rámutatott, hiába nevezték meg a feljelentésben az elkövetőket, akik között vannak olyanok is, akik már korábbról ismertek a rendőrség számára, illetve hiába mutattak rá a visszaélésekre, a rendőrség másfél hónap után sem indított nyomozást. Mijailović szavai szerint, ezek a személyek szervezetten buszokkal szállították bizonyos szavazóhelyekre az embereket, így az egyik a szállítással, a másik a szavazás lekövetésével, a harmadik a kifizetésekkel, a negyedik a nyilvántartással volt elfoglalva. Mint mondta, ezekért a bűncselekményekért akár 3 év börtönbüntetés is járna. Súlyosabbnak ítélte meg azt az esetet, amikor az egyik választóbizottsági tag egy ágyban fekvő beteget és hozzátartozóját kényszerített arra, hogy voksoljon. Ő a Szerb Haladó Pártot vádolta meg ezekkel a visszaélésekkel, hiszen elmondása szerint csak ők rendelkeznek elegendő anyagi háttérrel és logisztikával ahhoz, hogy ezt véghez is vigyék. Mijailović kiemelte, hogy annak ellenére, hogy az ügyészség csak a feljelentések valóságtartalmának kivizsgálására indított volna nyomozást, az ügyek valakinek a fiókjának mélyére kerültek.