2024. március 19., kedd

Melyek a legnépszerűbb egyetemi szakok?

Véget ért az első iratkozási kör – A Műszaki Tudományok Kara, az Orvostudományi Kar és a Művészeti Akadémia volt a legnépszerűbb

A héten lezárult az első iratkozási kör a szerbiai szakfőiskolákon, egyetemi karokon. A legtöbb vajdasági felsőoktatási intézmény már meghirdette a szeptember eleji iratkozási körre vonatkozó pályázatát.

A Szabadkai Műszaki Szakfőiskola képzései az idén is népszerűek voltak a diákok körében. A gépészet szakra 45-en, elektrotechnikára 24-en, mechatronikára 55-en, informatikára 126-an, mérnöki menedzsment szakra pedig 60-an felvételiztek. Voltak olyanok is, akik több szakra is átadták a jelentkezésüket. A gépészet és az informatika szakokon minden férőhely megtelt. A második iratkozási körre az elektronika szakon 14 szabad férőhely maradt, ebből egy államilag támogatott. A mérnöki menedzsment szakon egy, a mechatronika szakon pedig négy önköltséges férőhely maradt. A szabadkai Óvó- és Edzőképző Szakfőiskolán az első iratkozási körre vonatkozóan összesen 206 férőhelyet hirdettek meg a négy hároméves képzésen. Nem mindenki iratkozott be a felvételizők közül, így összesen 116 szabad férőhely maradt szeptemberre. Az óvópedagógusi szakra 10-en iratkoztak be az első körben, így szeptemberre 56 szabad férőhely maradt, ebből 12 államilag támogatott és 44 önköltséges férőhely. Az edzői szakra 35-en felvételiztek, és 15 jövendőbeli hallgatónak sikerült bejutnia a költségtérítéses helyekre. A második iratkozási körben 28 önköltséges férőhelyre lehet pályázni. Nagy volt az érdeklődés az étrendtanácsadói (nutricionista) szak iránt, hiszen a 24 meghirdetett férőhelyre 23-an próbáltak bejutni. Öt elsőéves hallgató tanulhat az állami költségvetés terhén. Szeptemberre négy önköltséges férőhely maradt. A főnővéri szakra 31-en felvételiztek, és 15-en jutottak be az államilag támogatott férőhelyekre. Még lehet próbálkozni a következő iratkozási körben, hiszen 28 önköltséges férőhely várja az érdeklődőket.

Az újvidéki Óvóképző Szakfőiskola óvópedagógusi szakára összesen 119-en felvételiztek, és 80-an töltötték fel a költségtérítéses férőhelyeket. A szeptemberi iratkozási körre 35 önköltséges férőhely maradt.

A napokban közöltük, hogy az Újvidéki Egyetem különböző karain hány szabad férőhely maradt a szeptember eleji, második iratkozási körre. Három kar adataival adósak maradtunk, hiszen az intézmények akkor még nem tették közzé, hány szabad férőhely maradt az alapképzéseiken. A Bölcsészettudományi Karon 977 férőhelyet hirdettek meg, és összesen 737-en iratkoztak be. Közülük 504 jövendőbeli hallgató tanulhat az állami költségvetés terhén, 233-an pedig önköltségen. Szeptemberre összesen 228 szabad férőhely várja a hallgatókat. Az államilag támogatott férőhelyekre 40-en kerülhetnek be, az önköltségesekre pedig 188-an. A Technológiai Karon 255 férőhelyet hirdettek meg az első körben, és ezt 162-en töltötték be. Csak két diáknak nem sikerült bejutni a költségtérítéses férőhelyekre. A következő iratkozási körre 93 szabad férőhely maradt, ebből 66 az államilag támogatott, 27 pedig önköltséges. A Jogtudományi Kar 780 férőhelyére 408-an iratkoztak be. Az első évfolyamon 179-en tanulhatnak az állami költségvetés terhén, 229 hallgatónak pedig saját költségén kell finanszíroznia a tanulmányait. A szeptemberi iratkozási körre 372 férőhely várja az érdeklődőket, ebből csak négy államilag támogatott, a többi 368 pedig önköltséges. Ezen adatok ismeretében összesen 2448 szabad férőhely maradt az Újvidéki Egyetem alapképzésein és az integrált szakokon, ebből 821 költségtérítéses és 1627 önköltséges.

A továbbiakban áttekintjük, hogy melyek voltak a legnépszerűbb szakok az Újvidéki Egyetem karain. A Mezőgazdasági Karon az állatorvosi szak bizonyult a legvonzóbbnak a végzős középiskolások körében, hiszen egyetlen szabad férőhely sem maradt. A növényvédelem és a tájépítészet szakra is sokan iratkoztak be. A Bölcsészettudományi Kar angol nyelv és irodalom, pedagógiai, pszichológia, filozófia, újságírás, szociális munkás alapképzésein egyetlen szabad férőhely sem maradt. Az idén először indított kommunikológia és PR-szakember alapképzés is teljesen betelt. Az angol nyelv és irodalom kapcsolata más nyelvű filológiával elnevezésű szak sem fogad már jelentkezőket a szeptemberi iratkozási körben. A Technológiai Karon a biokémiai mérnök, a gyógyszeripari mérnök, a minőségellenőr, a vegyipari folyamatmérnök, a kőolaj- és petrokémiai mérnök, valamint az ökoenergetikai mérnök szakok voltak a legnépszerűbbek. Az Orvostudományi Kar felsőfokú szakképzései közül a radiológiai technikusi szak igen közkedvelt volt az első iratkozási körben. Sokan felvételiztek az intézmény alapképzéseire, és minden férőhelyet sikerült betölteni. Az egészségügyi ápolás szakon mindössze egy önköltséges férőhely maradt. Az integrált tanulmányok esetében is ugyanez a helyzet. A gyógyszerészeti szakon is csak egy önköltséges férőhely maradt. A Műszaki Tudományok Kara is nagyon közkedvelt volt az első iratkozási körben. A legtöbb szakon minden férőhely betelt. Továbbra is népszerűek az informatikai és gépészeti szakok. Továbbra is közkedvelt a mechatronika és a bioegészségügyi mérnök szak. A Közgazdasági Karon az agroökonómia és agrobiznisz, a marketing, az ügyviteli információs rendszerek, a pénzügy és számvitel, valamint a kereskedelem szakokra iratkoztak be a legtöbben. A Természettudományi–Matematikai Karon az okleves turisztikai szakember, a szállodai menedzser és a gasztronómiai szakember szakok teljesen beteltek az első körben. A biokémiai és az információs technológiák szak iránt is sokan érdeklődtek. Jó hír, hogy még mindig maradtak szabad férőhelyek a biológia, az ökológia, a fizika, a földrajz, a kémia, a matematika és a geoinformatika szakokon. Még lehet jelentkezni a biológia-, a fizika-, a matematika- és a kémiatanári integrált képzésekre is. Ugyanis, ezek nem igazán közkedveltek, a fizika- és a kémiatanári szakokra csak 1-1 jelentkező volt. A Művészeti Akadémia idén is óriási népszerűségnek örvendett az első iratkozási körben, hiszen alig maradtak férőhelyek. A nagybecskereki Mihajlo Pupin Műszaki Tudományok Karán a legtöbben az információs technológiák menedzsmentje és a szoftvermérnök szakot választották. A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző kar új alapképzése, az okleveles kommunikátor szak is közkedvelt volt a felvételizők körében. Az intézmény többi képzésén még maradtak szabad férőhelyek. Az újvidéki Jogtudományi Karon, a Sport- és Testnevelési Karon, a zombori Pedagógiai Karon és szabadkai Építőmérnöki Karon szeptemberben is várják a jelentkezőket.