2024. április 26., péntek

A kézimunka vonzásában

A topolyai Orhidea kézimunkacsoport jövőre ünnepli fennállásának tizenöt éves évfordulóját

Az Orhidea kézimunkacsoport 2006 májusában alakult meg a Topolyai Községi Nyugdíjas Egyesület keretein belül. A csoport első elnöke Ország Julianna volt, majd 2011-től Szabó Gizella vette át a kézimunkacsoport vezetését. A csoport jelenleg huszonnyolc tagot számlál. A kézimunkacsoport idei, megszakításokkal tűzdelt működéséről Mészáros Veronika csoportvezető-helyettest kérdeztük.

Megtartják e a kézműves összejöveteleiket?

– A nyugdíjasotthon termében tartjuk az összejöveteleinket minden szerda délután két órától fél ötig, ahol kézimunkázás közben elbeszélgetünk, viccelődünk, ily módon színesebbé varázsolva a hétköznapjainkat. Tagjaink többsége 65 évnél idősebb, ezért ebben az évben már volt egy márciustól májusig tartó szünetünk a rendkívüli állapot bevezetése miatt. Júniusban kezdtük újra az összejöveteleket az előírt rendeletek betartásával, viszont a jelenlegi járványügyi helyzettel és határozatokkal összhangban ismét szüneteltjük a kézműves összejöveteleinket. De természetesen otthon mindenki dolgozik az éppen készülő darabon, számunka ez folyamatos tevékenység.

Milyen technikákkal foglalkoznak?

– Tevékenységünk sokrétű, ami alatt a fehérhímzés több fajtáját, a népi hímzés néhány fajtáját, a színeshímzést, a frivolitást, a fonalgrafikát, a szalaghímzést, a gyöngyfűzést, a horgolást, a kötést, a gobelinvarrást, a használati tárgyak készítését, a kosárfonást értjük. Csoportunk tagja egy dísztöktermelő is, aki különböző használati és dísztárgyakat készít a termésekből. Mindenki saját maga választja ki, hogy milyen kézimunka fajtát készít, de igyekszünk egymást jó tanácsokkal ellátni, hogy minél szebbek és pontosabbak legyenek a munkáink. A csoportnak van egy ügyes és szorgalmas drukkolója is, aki előkészíti a tagok számára az anyagot a kézimunkázáshoz.

Milyen kiállításokon vettek részt, idén lesznek-e kiállítások?

– A csoport megalakulása óta részt vesz a Vajdasági Kézimunka Kedvelők Szövetségének kiállításain, a MIRK-en, a Becsén minden évben megrendezésre kerülő regionális kiállításon, a helyi jellegű kiállításokon, valamint minden második évben megszervezzük az önálló kiállításunkat, ahol kétévnyi munkánk kerül bemutatásra. Részt vettünk a szabadkai Polák Margit-kiállításon is. Sajnos az idén ezek a kiállítások egyelőre elmaradtak a járvány miatt, amit nagyon sajnálunk, de fontosabb az egészségünk megőrzése.

Nyitottak az új kézműves technikák elsajátítására?

– Nyitottak vagyunk az új technikák elsajátítására, főleg a népi hímzés érdekel bennünket, mivel az egy olyan terület, ahol mindig van valami tanulnivaló. Tavaly októberben mi is szerveztünk egy tanfolyamot a topolyai csoportok számára, ahol a komádi hímzést tanultuk Makó Erzsébet vezetésével. Az idén márciusban egy műhelymunkán vettünk részt, ezután a járvány miatt nem voltunk sehol.

A tavalyi évben sok teadélutánon vettünk részt, az idén ezek egy része elmaradt. A csoport tagjai egyelőre nem mennek teadélutánokra, és az általuk betervezett teadélután megtartása is kérdéses.

Melyek a jövőbeli terveik?

– Mivel a kiállításokon szép eredményeket értünk el, terveink között szerepel ennek a szintnek a megtartása a kézimunkázás terén, valamint szeretnénk jövőre méltóképpen megünnepelni a csoport fennállásának tizenötödik évfordulóját.