2024. május 8., szerda

Elmarad a Szent István-napi rendezvény Óbecsén

Óbecsén a nyár utolsó nagyszabású szabadtéri rendezvénye a Szent István-napi ünnepség, amelyet a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör minden évben augusztus 20-a körül tart meg. Az idén ez a rendezvény is elmarad – tudtuk meg Ricz Róberttől, a kultúrkör elnökétől.

– A 2020-as évet nekünk is teljesen átírta a koronavírus-járvány. Több színes, érdekes programot és rendezvényt terveztünk erre az évre, de ebből nagyon keveset tudtunk megvalósítani. Bíztunk abban, hogy augusztusig javul a helyzet, de a fertőzés újabb hulláma és annak a következményei rádöbbentettek bennünket arra, hogy nem szabad megtartani a Szent István-napi ünnepséget. Ezenkívül egy ilyen nagyszabású rendezvény lebonyolítása nagyon drága is, ugyanis a színpadbérlést, az utcalezárást, a fellépőket, a villanyáram vezetését, a világítótestek felszerelését, az őrző-védő szolgálatot, a kötényeket, a tűzijátékot és a zenekart is valamiből ki kell fizetni, az anyagi helyzetünk pedig most nem fényes. A külföldi pályázati lehetőségek, azaz a magyarországi támogatások is megcsappantak az idén, a szokásos támogatások negyedét sem kaptuk meg – mondta Ricz Róbert.

A kultúrkör működését az is jelentős mértékben nehezíti, hogy július 20-áig egyetlen dinárt sem kaptak a működési költségek fedezésére az önkormányzattól, így sem a fűtésre, sem a villanyáramra, sem az internetre nincs pénzük, de az irodaszerekre, a tisztítószerekre, az épületfenntartási és a dolgozók bérköltségeire sincs fedezetük. Ennek ellenére a próbák és rendezvények nélküli időszakban sikerült tovább csinosítani a kultúrkör épületét, ugyanis a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. jóvoltából sikerült a kisterembe új padlózatot biztosítani, emellett ki is meszelték ezt a termet, továbbá az előcsarnokot, a két próbatermet és a vizes gócot, az elektromos hálózaton is végeztek kisebb munkálatokat, új fényforrások kerültek a nagyterembe és a próbaterembe, önrészből és önkéntes munkával pedig az ablakok és a farészek egy részét is átfestették. Ugyancsak a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. Támogatásával jelenleg a színpadon lévő falak felújításán dolgozik a kivitelező.