2024. április 27., szombat

Népi motívumok, batikolás...

Képzőművészeti tábor a Kodályban

A tavasz folyamán újjászerveződött a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ képzőművészeti szakköre. Németh Anna keramikus iparművésztől, aki több mint 25 éven át vezette a Szivárvány csoportot, most egykori tanítványa, Szenti Lilla képzőművész vette át a stafétabotot.

– Mivel Németh Anna tanárnő már nem folytatná a szakkör vezetését, így a Kodály-központ vezetőségének felkérésére én vállaltam el egy új csoport toborzását. Megújult a csoport, régi tagokból és teljesen újakból áll. Februárban és márciusban négy alkalommal találkoztunk, de azután közbeszólt a járvány. Épphogy megismertük egymást, belejöttünk a munkába, abba kellett hagyni, és most, a nyár folyamán, a múlt héten összehoztunk egy tábort, de azt is mondhatnám, hogy bepótoltuk az elmaradott munkát. Délelőttönként találkozunk a Kodály székházában, ahol a táncosok is minitábort tartottak egy-egy táncegyüttesnek, mivel tudjuk, hogy a Batyu-tábor is elmaradt az idén.

Szenti Lilla azt is elárulta, hogy szeretné folytatni a Szivárvány hagyományát – hiszen kisdiákként ő maga is a szakkör tagja volt, majd Németh Anna tanárnőnek besegített a csoport vezetésébe –, de újításokat is tervez bevezetni.

– Az első két napon inkább a népművészetre fókuszáltunk, falemezekre festettünk népi motívumokat, amit a népi bútorfestészet ihletett, második nap pedig népi kerámia ihlette alkotásokat festettünk akril festékkel. Újrahasznosítottunk is, rengeteg parafadugóm volt itthon, így a harmadik napon egy részéből poháralátéteket, ceruzadíszeket, azután papírmasé maszkokat készítettünk, és textilt is festettünk batikolás technikával. A csoport összetétele nagyon vegyes, alsósokból és felsősökből áll, szeretném a középiskolásokat is bevonni, és életkor szerint akár két csoportban dolgoznánk.

Ősszel szeretnénk folytatni a megkezdett munkát, de ez jelenleg még bizonytalan, és ha a feltételek biztosítotva lesznek, akkor kiállítást is szeretnének szervezni az elkészült alkotásokból.

– Magamnál tartottam az eddigi alkotásokat, és bízom benne, ha összegyűlik a megfelelő mennyiség, a nagyközönségnek is be tudjuk majd mutatni őket – mondta végül Szenti Lilla.