2024. április 26., péntek

Illés-napi szentmise, keresztút

A temeriniek nagy sajnálatára a járványveszély miatt az idén elmaradt az Illés-napi felvonulás és a rendezvények, ünnepségek nagy része. Csak az ünnepi szentmisét és az előesti keresztutat tartották meg, betartva a hatóságok részéről előírt védőintézkedéseket. Így a kálvárián vasárnap este a gyülekezési korlátozás betartásával csak a felkért felolvasók részvételével tartották meg az ájtatosságot.

Az új kenyér megáldása és megszentelése (Góbor Béla felvétele)

Az új kenyér megáldása és megszentelése (Góbor Béla felvétele)

Hétfőn az Illés-napi ünnepi szentmisét az egyházi hatóság részéről kiadott szigorú egészségügyi intézkedések betartásával, arcmaszkban és a hívek egymástól való megfelelő távolságnak a betartásával tartották meg. A szentmisét bemutatta és az új kenyeret és bort – amelyet a Kókai Imre iskola legjobb tanulói vittek az oltárhoz – ft. Stjepan Beretić atya, a szabadkai székesegyház plébánosa, a püspök pasztorális helynöke szentelte meg. A vendég atyával együtt miséztek a hazalátogató temerini és temerini származású papok. Szentbeszédében a főcelebráns atya felidézte a szentírásból ismert Illés próféta életét, majd arról beszélt, hogy a szabadságharc viharában földönfutóvá vált Temerin Istenhívő népe, kétségbeesésében az Úrhoz imádkozott. Miután visszatértek, három évre rá elemi csapások érték földjeiket, jószágaikat, de nem hátráltak meg, fogadalmat tettek, hogy mivel a legnagyobb csapások Szent Illés napján érték őket, a napot Istennek szentelik és munkaszüneti napot tartanak a határban. És lám, Isten meghallgatta fohászukat. A fogadalom pedig a mai napig fennmaradt.

A szentmise végén ft. Szöllősi Tibor plébános, miként az ősök Isten felé kiáltottak, úgy a hívek nevében imát mondott és az Úrnak ajánlotta Temerin minden népét és gazdagságát. Ezt követően a papság és az oltárszolgálat a Temeri Lőrinc, a falu első név szerint is ismert plébánosának emlékére állított domborműhöz vonult, imát mondott, majd a VMSZ és az I. helyi közösség koszorúzott.

Az Illés-napi szentmisét, miként a keresztúti ájtatosságot is, a Kovacsics testvérek jóvoltából élőben közvetítették a temerini plébánia Facebook-oldalán, amelyen a szentmise utólag is megtekinthető. A fogadalmi ünnep alkalmából Đuro Žiga polgármester az önkormányzat nevében gratulált a temerini magyarságnak.