2024. március 28., csütörtök
SZERB NEMZETI BANK

Még kedvezőbb hitelek a gazdaságnak

A Szerb Nemzeti Bank Végrehajtó Bizottságának legújabb határozata alapján az eddiginél is kedvezőbbek lesznek az állami garanciával jóváhagyott kölcsönök feltételei.

A jegybank közleménye szerint az intézkedés célja a koronavírus-járvány káros gazdasági hatásainak semlegesítése és a gazdasági növekedés serkentése. Az eddiginél is olcsóbb dinárhiteleket tesz lehetővé, „ami várhatóan felkelti a vállalatok érdeklődését, ennek hatására pedig elősegíti a bruttó hazai termék növekedését, végső soron pedig a szerbiai gazdaság rövid időn belüli talpra állítását”. A magyarázat szerint azoknak a bankoknak, melyek a központi pénzintézet rendeletével megszabott maximális kamatnál alacsonyabb kamattal hagynak jóvá állami garanciájú dinárhiteleket, a jegybank a szokásos 0,10 százaléknál 0,50 százalékkal nagyobb remunerációt, térítést fizet. Ezzel a központi pénzintézet pótolja a bankoknak az alacsonyabb kamat miatti nyereségkiesést.

„Az alacsony és stabil infláció és az alacsony szintű inflációs várakozások körülményei közepette a jegybanknak ez az intézkedése a kormány gazdaságpolitikájának valóra váltását segíti, és hatékonyan ösztönzi a bankokat arra, hogy még olcsóbb hiteleket kínáljanak a gazdaságnak. Elősegíti azt, hogy az állami garanciával engedélyezett dinárhitelek kamata megközelítse az euró alapú hitelekét, ami kedvez a dinárosításnak és a pénzügyi szektor stabilitásának” – áll a közleményben. A bankoknak kötelezően rendszeresen tájékoztatniuk kell a nemzeti bankot az engedményekkel jóváhagyott hitelek összegéről és a kamatokról, ez pedig szavatolja a mechanizmus folyamatos ellenőrzését.