2024. április 16., kedd

Aggasztó a járványkép

Néhány nap múlva számíthatunk a szigorítások eredményeire – Újabb gócpontok is vannak, a kórházakban kevés a hely
A szabadkai közkorház

A szabadkai közkorház

A koronavírussal fertőzöttek számának növekedése miatt már több tíz városban és községben hirdettek rendkívüli állapotot az ország területén. Minden város potenciális gócpont – figyelmeztettek vasárnap az illetékesek, akik szerint a szigorítások nélkül még rosszabb lenne a helyzet. Még csak most várható a járvány első hullámának második csúcspontja – tették hozzá. A pénteki szigorítások hatásának megmutatkozását a következő napokban várják a szakértők.
Az országban az utóbbi huszonnégy órában 7955 tesztet végeztek el, és 396 esetben állapították meg a koronavírus-fertőzés jelenlétét. 4735-re nőtt a kórházban kezelt fertőzések száma, 187-en lélegeztetőgépen vannak. Tizenegy személy hunyt el az elmúlt nap alatt a fertőzés következtében, a halálozási arány 2,26 százalék, eddig 472 személy vesztette el itthon a SARS-CoV-2 vírus ellen folytatott harcot. Összesen 20.894 esetet regisztráltak eddig, 550.091 tesztet végeztek el. A köztársasági válságstáb tegnapi sajtótájékoztatóján elhangzott, egyre több fiatal fertőződik meg és esik áldozatul a vírusnak. A napokban bevezetik azt a lehetőséget, hogy mobilalkalmazáson tekintsék meg a tesztelt polgárok a vizsgálat eredményét.

Újvidéken az egész Vajdasági Klinikai Központ a koronavírusos betegek rendelkezésére áll, 4 épületben 5 intenzív egység fogadja a fertőzötteket – mondta Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár. Az elmúlt három-négy hétben folyamatosan növekszik a SARS-CoV-2 kórokozóval fertőzöttek száma Újvidéken, de az egész tartományban is, ezért az újvidéki egészségügyi intézmények megteltek – tette hozzá.
– Jelenleg még nem észleljük, hogy csökkenne az újonnan érkező betegek száma. Mondhatjuk, hogy a Vajdasági Klinikai Központ Covid-kórházzá alakult. Nagy nyomás alatt van az egészségügyi rendszer és az ott dolgozók is, hisz a tartományi központban normális körülmények között mindenféle betegséggel küzdő pácienst kezelnek. Péntek óta a péterváradi katonakórház is fogadja a pácienseket – hangsúlyozta a titkár.

HELYHIÁNY ÚJVIDÉKEN

Miközben az újvidéki kórházak helyhiánnyal küzdenek a tömegesen érkező új fertőzöttek miatt, addig Versecen ellenőrzés alatt tartják a járvány terjedését. A városi kórházban 25 személyt ápolnak az 50 regisztrált beteg közül. Az illetékesek szerint van elegendő hely az intézményben.
Belgrádban az Arena csarnokaiban 225 beteget ápoltak tegnap, a legfiatalabb 21, a legidősebb pedig 85 éves – nyilatkozta a Szerbiai RTV-nek Veljko Milić, a fővárosi ideiglenes kórház koordinátora. Kiemelte, hogy a járvány új hullámának kezdete óta 345 páciens érkezett a csarnokba, ahol jelenleg súlyosabb kórképet mutató fertőzötteket ápolnak, mint a járvány kezdetén a Belgrádi Vásáron. Szükség esetén a Covid-kórházakba szállítják át a pácienseket – tette hozzá.

ÚJABB IDŐSOTTHONBAN ÜTÖTTE FEL A FEJÉT A VÍRUS

Újabb, kisebb gócpontot jelentett be Zoran Đorđević munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter Gadžin Hanban, ahol négy esetet regisztráltak a helyi idősek otthonában. A niši Klinikai Központban a többi lakó tesztjeit is elemzik, ám az eddig regisztrált fertőzöttek jelenlegi állapota bizakodásra ad okot: az időseknek enyhe tüneteik vannak, és nincsenek életveszélyben – számolt be a miniszter, aki szerint lényeges, hogy a fertőzést idejében észlelték. Đorđević emlékeztetett arra is, hogy az érvényben levő rendelkezések szerint az idősek otthonainak látogatása szigorúan tilos, és felhívta az intézményvezetők figyelmét arra, hogy az intézkedéseket tartsák tiszteletben.

NOVI PAZAR FELLÉLEGEZHET

Stabilizálódott némileg a helyzet a korábban gócpontként emlegetett Novi Pazarban. Az utóbbi három nap adatai szerint stagnál az új fertőzöttek száma, és a kórházban is kevesebb új beteget vesznek fel – adta hírül Mirsad Đerlek, a regionális közkórház koordinátora. Elmondta, hogy míg korábban a Covid-rendelők előtt várakozók száma 400 körül volt, addig szombaton 200–250 vizsgálatot végeztek el. A kórházban már 20 körülire csökkent a napi felvételek száma, ami jelentősen kevesebb a korábban 100 körül ingadozó új betegek számánál. A helyzet a közeli Tutinban is csillapodott, ám Sjenicáról továbbra is sok beteg érkezik – számolt be a helyzetről a kórház koordinátora.

KRAGUJEVACON SOK A FERTŐZÖTT

A leskovaci Covid-kórházban 144 beteget ápolnak, közülük 71-en lélegeztetőgépen vannak. Az orvosok szerint súlyos az állapotuk – jelentette a Szerbiai RTV, amelynek információi szerint tegnap egy vlasotincei páciens elhunyt abban az intézményben, ahonnan szombaton 13-an gyógyultan távoztak, és ugyanennyi új beteget vettek fel. A jablanicai körzetben 1100 fertőzöttet tartanak nyilván: az elvégzett tömeges tesztelések alapján a lakosság 10 százalékánál kimutatták a Covid-19 jelenlétét. Kragujevacon a katonaság ideiglenes tábori kórház építésébe kezdett, tegnap azt közölték, két nap múlva már fogadni tudja a koronavírusos pácienseket a létesítmény. Csak Kragujevacon 71 fertőzést regisztráltak tegnap délig.
Növekszik a fertőzések száma Koszovóban is, a szerbek lakta térségekben folyamatos a tesztelés és az új esetek feltárása, vasárnapra újabb 38 fertőzés történt.

TÖBB MINT NÉGYEZER MUNKAHELY

A koronavírus miatt március 26-a óta 4552-en kaptak munkát a szerbiai egészségügyi rendszerben – közölte az egészségügyi minisztérium. Összesen 186 intézményben helyezték el az új munkaerőt.

IDEIGLENES COVID-KÓRHÁZ PÉTERVÁRADON

A Péterváradi közkórház

A Péterváradi közkórház

Az itt működő katonakórházat a járvány miatt ideiglenesen fertőző betegek ellátására alkalmas létesítménnyé alakították át, a hétvégén már 16 beteget ápoltak itt. A kórházba ellátogatott Aleksandar Vulin honvédelmi miniszter és Miloš Vučevič, Újvidék polgármestere, aki köszönetet mondott a minisztériumnak és a péterváradi központ alkalmazottainak egyaránt a szerepvállalásukért az előállt válság áthidalásában: – A péterváradi katonakórház az Újvidéken működő, Covid-19-től megbetegedettek kezelését végző rendszer részévé vált, önkormányzatként azon fáradozunk, hogy a minisztériummal partnerként együttműködve keressünk megoldást a városban tapasztalható, meglehetősen összetett epidemiológiai problémákra. A polgárok nagyobb fokú önfegyelme nélkül ez nem fog menni. Súlyos gondjaink lesznek, egyre kevesebb ugyanis a szabad kórházi hely, nem fogjuk tudni hol elhelyezni a betegeinket. Ennek oka legnagyobbrészt az a felelőtlen viselkedésmód, amelynek szemtanúi voltunk az elmúlt napokban, hetekben. Ha ez így folytatódik, nem fogjuk tudni kezelni a megbetegedetteket, ezzel mindenkinek tisztában kell lennie – figyelmeztetett a polgármester a látogatás alkalmával, majd felszólított a városi válságstáb intézkedéseinek betartására: a szájmaszk kötelező viselésére és a távolságtartásra.
A miniszter is arról beszélt, hogy ha nem küzdünk együtt a járvány ellen, akkor a katonakórház alkalmazottainak áldozata hiábavaló lesz.
– Csakis mi állíthatjuk meg a járványt, nem az orvosok meg a kórházak – üzente Vulin.
A péterváradi kórházban ápoltak etetését a város vállalta magára, a Boldog Gyermekkor gyermekintézmény konyháján főznek rájuk. A szükséges fertőtlenítőszereket és védőeszközöket is az önkormányzat szerzi be.

TIZENNÉGY ÚJ BETEG SZABADKÁN 

A Szabadkai Közkórház szombati jelentése szerint az intézmény légúti megbetegedésekkel foglalkozó osztályán az elmúlt 24 órában 17 személyt vizsgáltak meg. Ez idő alatt 7 olyan személyt fogadtak be kórházi kezelésre, akiknél fennáll a koronavírussal való fertőzöttség gyanúja. Mindeközben 2 beteget engedtek haza, akik az elkövetkező időszakban házi karanténban lesznek, de a továbbiakban is megfigyelés alatt állnak.
A kórház koronavírusos betegekkel foglalkozó részlegén, amely magában foglalja a Fertőző Betegségek Osztályát, a Covid-központot és az intenzív osztály egy részét, jelenleg 63 beteget ápolnak. A Covid-részleg intenzív osztályán négy személyt súlyosabb kórképpel kezelnek, kettőt pedig lélegeztetőgépen tartanak.
A vasárnapi jelentés szerint az elmúlt 24 órában 30 személyt vizsgáltak meg, 14 olyan személyt fogadtak be kórházi kezelésre, akiknél fennáll a koronavírussal való fertőzöttség gyanúja, és 4 beteget engedtek haza, akik az elkövetkező időszakban házi karanténban lesznek, de a továbbiakban is megfigyelés alatt állnak.
A kórház koronavírusos betegekkel foglalkozó részlegén 73 beteget ápolnak, a Covid-részleg intenzív osztályán öt személyt súlyosabb kórképpel kezelnek, kettőt pedig lélegeztetőgépen tartanak.
A többi kórházi ellátott állapota stabil. A Szabadkai Közkórház dolgozói között nem fedeztek fel újabb Covid-fertőzötteket.