2024. április 18., csütörtök

Továbbra is növekszik a fertőzöttek száma

Hamarosan a magánorvosi rendelőkben is végezhetünk teszteket

Az elmúlt 24 órában 7955 személyen végeztek koronavírus tesztet Szerbiában, 396 esetben lett pozitív az eredmény. A koronavírus szövődményeiben 11 személy vesztette életét az elmúlt nap folyamán, lélegeztetőgép használatára 187-en szorulnak.

A járvány tovább terjed ország szerte, emiatt 30 városban rendkívüli helyzetet rendeltek el. A legtöbb esetet Šumadijában és Koszovó területén regisztrálták.

Miomir Pelemiš, a válságtörzs tagja és járványügyi szakértő szerint, a maszkok viselését a gyerekek számára is kötelezővé kell tenni, ehhez persze megfelelő méreteket kell találni, mert a felnőtt maszkok nem túl gyakorlatiasak számukra. Az egyetemi vizsgákat csak abban az esetben lehet engedélyezni, ha minden biztonsági intézkedést meg lehet valósítani. A kesztyűk igen hasznosak mikor hosszabb időre megyünk valahová, de a vírus elleni igazi védekezés, a gyakori kézmosás és tisztálkodás. A járványügyi szakértő kiemelt, a koronavírust bárki elkaphatja, kortól és kórképtől függetlenül, ezért mindannyiunknak elővigyázatosnak kell lennie.

Zoran Gojković, tartományi egészségügyi titkár szerint, hamarosan privát orvosi rendelőkben is végezhetőek lesznek koronavírus tesztek, az egyeztetések folyamatban vannak. Holnaptól már telefonos applikáció útján is értesülhet mindenki a teszteredményekről.