2024. április 19., péntek

Megújul a civil terem Gunarason

Komoly beruházásba kezd a helyi közösség – A héten kezdődik a munka

 A gunarasi helyi közösség már évek óta szeretné felújítani a civil központ közösségi termét. Ennek érdekében a múlt év és az idei is a takarékosság jegyében telik, s így sikerült előteremteni a munkákhoz szükséges összeget. A termet elsősorban a helyi közösség területén működő civil szervezetek használják – mondta el Csorba Ottó, a helyi közösség tanácsának elnöke.

Csorba Ottó, a gunarasi helyi közösség tanácsának elnöke (Lakatos János felvétele)

Csorba Ottó, a gunarasi helyi közösség tanácsának elnöke (Lakatos János felvétele)

– Amikor megvásároltuk a civil központ épületét, akkor a terem helyén egy régi, meggyátvevő raktár volt. Ez használhatatlan állapotban volt, ezért a helyi közösség és Topolya község önkormányzata felújíttatta, hogy a civil szervezeteknek legyen hol megszervezni eseményeiket. Gunarason jelentős civil élet folyik, és a szervezetek különböző összejöveteleket, bálokat tartanak itt. Időközben kiderült, hogy ez a terem kicsi a igényekhez képest, ezért 10 évnyi használat után úgy döntöttünk, hogy kibővítjük. A terv kidolgozása másfél évvel ezelőtt kezdődött, egy óbecsei tervezőiroda vállalta a munkát. A tervek alapján a terem szélessége fog bővülni. Most 5 méter széles, a felújítás után pedig 10 méter széles lesz, valamint 50 centivel meg lesz emelve a plafon – ismertette a tanácselnök, majd hozzáfűzte, hogy a teremben a felújítást követően nem lesznek tartóoszlopok. Ezt egy különleges tartószerkezetnek köszönhetően tudják megoldani. Csorba arról is szólt, hogy a terem bővítését az is indokolta, hogy nemcsak a civil szervezetek, hanem a polgárok is használják. Lakodalmakat, keresztelőket és egyéb eseményeket tartanak itt, ehhez pedig kell a hely.

– Igény van erre a teremre, és amikor úgy döntöttünk, hogy megvesszük ezt az épületet, jó döntést hoztunk. Beigazolódott, hogy a helyi közösség területén szükség van egy ilyen teremre. Kiemelném, hogy nemcsak Gunaras, hanem a helyi közösséghez tartozó Brazília és Bogaras is használja, így a bővítésnek ők is haszonélvezői lesznek – fogalmazott a tanácselnök, majd arról is szólt, hogy a helyi közösség a múlt évben félretette a fejlesztésre szánt pénznek egy részét. Ehhez hozzáadták az idei, fejlesztésre szánt pénznek a teljes összegét, valamint Topolya község önkormányzata még 5 millió dinárral megtoldta. Így valósulhat meg ez az összesen 17 millió dinár értékű beruházás.

A helyi közösség és a topolyai önkormányzat anyagi eszközeiből hamarosan teljesen megújul a terem – a beruházás összértéke 17 millió dinár (Lakatos János felvétele)

A helyi közösség és a topolyai önkormányzat anyagi eszközeiből hamarosan teljesen megújul a terem – a beruházás összértéke 17 millió dinár (Lakatos János felvétele)

– A közbeszerzési folyamat lezárult, a topolyai Baumont Kft. nyerte el a kivitelezés jogát. A munkálatok a héten kezdődnek, és 100 nap a kivitelezés határideje. Ha minden jól megy, őszre már lesz egy szép, nagy termünk, amelyet a télen használni is fogunk – mondta Csorba.

A terem felújítása mellett kisebb munkálatok is zajlanak a gunarasi helyi közösség területén. Az önkormányzat megbízásából folyamatban van a bekötőút javítása és a kis faluház belső meszelése – számolt be a tanácselnök, majd arról is szólt, hogy a tanács olyan döntést hozott, hogy felújítják a szemeteseket a közterületeken. Erre azért van szükség, mert már elég régiek és elhasználódottak. Emellett arról is döntés született, hogy beszereznek egy nagyobb mennyiségű zúzott követ, ebből töltik fel az út szélét ott, ahol szükség van rá. Sok helyen kikopott a föld, és csak úgy tudják megóvni az úttest állagát, ha feltöltik, de a biztonságos közlekedés szempontjából is fontos ez a beruházás.