2024. április 27., szombat
ZOMBOR

Megugrott a fertőzések aránya

(Illusztráció: pixabay.com)

A lakosság újra csak hallomásból tájékozódhat a koronavírus által előidézett helyzetről. A város hivatalos honlapja azon kívül, hogy mi tilos a jelen körülmények között, egyáltalán nem foglalkozik a témával, mintha nem a saját polgáraival történne az, ami a fertőzés során lejátszódik. A zomboriak csak akkor tudták meg, hogy tavasszal a város közelében tartottak karanténban külföldről hazatérő vendégmunkásokat, amikor a tábort már fölszámolták.
A hallgatást a közkórház törte meg a Covid–19-helyzet alakulásáról szóló napi beszámolóival. Aztán július 11-én (a 10-ei adatokkal bezárólag) ez is elakadt. Aztán 14-én megjelent egy hétvégi összefoglaló, de sem a hétfői, sem a keddi adatokat nem tette közzé a kórház. Pedig a helyzet állítólag egyre fokozódik.
Értesülésünk szerint a hétvégén és hétfőn húsznál több új fertőzöttet diagnosztizáltak, és megugrott a pozitív teszteredmények aránya is. A rendelkezésünkre álló adatok szerint hétfőn a 19 elvégzett tesztből 12 pozitív lett, ami 63 százalékot meghaladó fertőzöttséget jelent.

A tájékozatlanságot fokozza, hogy hétfőn leállt az országos Covid–19 statisztikai honlap is, amelyen községenként és városonként lebontva követni lehetett a fertőzöttek, gyógykezeltek és az elkülönítettek számát.