2024. április 27., szombat
OROSZORSZÁG

Lemondott az atlétikai szövetség elnöke

Jevgenyij Jurcsenko hétfőn lemondott az Orosz Atlétikai Szövetség (VFLA) elnöki posztjáról. Az üzletember és korábbi regionális kormányzóhelyettes február vége óta irányította a szövetséget, lemondását nem indokolta.

A VFLA tagságát a rengeteg orosz doppingeset nyomán 2015-ben felfüggesztette a nemzetközi szövetség (WA, korábban IAAF), és orosz atléták az utóbbi négy évben külön engedéllyel kizárólag semleges színekben, az ország zászlajának használata nélkül állhattak rajthoz világversenyeken. A Rusada főigazgatója július elején úgy nyilatkozott, a WA akár teljes kizárással is sújthatja a VFLA-t, amely nem fizette meg a határidőig a rá kirótt 5 millió dolláros pénzbüntetést és további 1,3 millió dollár bírságot, a WA pedig már korábban elutasította az oroszok kérelmét, amelyben haladékot kértek az adósság rendezésére. Jurcsenko azt mondta, szövetségük nem engedheti meg magának ekkora összeg kifizetését. A csaknem másfél millió dolláros bírságot azután kapta a VFLA, hogy Jurcsenko elismerte a korábbi vezetőség időszakában elkövetett jogsértéseket. A büntetést korábbi orosz doppingmanipulációk miatt rótta ki a nemzetközi szövetség, kilátásba helyezve, hogy a befizetés elmaradása esetén az orosz sportolók még semleges színekben sem indulhatnak a nemzetközi versenyeken.

Hétfői közleményében Jurcsenko azt kívánta utódjának, hogy lépjen előre az öt éve fennálló nehézségek megoldásában, és legyen lehetősége a szövetség fejlesztéséhez szükséges források bevonására.

Újabb szabálytalanságok a Rusadánál

Súlyos szabálytalanságokra derült fény az Orosz Doppingellenes Ügynökség (Rusada) pénzügyi ellenőrzése során. Az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke, Sztaniszlav Pozdnyakov részleteket nem közölt ugyan, azt viszont elmondta, hogy a Rusada 2018-as és 2019-es pénzügyi tevékenységének ellenőrzése számos jelentős jogsértést tárt fel. Hozzátette, az ellenőrzés eredményét nyilvánosságra fogják hozni, és azt természetesen a Rusada felügyelőbizottsága is tanulmányozhatja. A Rusada igazgatója, Jurij Ganusz tagadta, hogy bármilyen pénzügyi szabálytalanságot elkövettek volna.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) decemberben megfosztotta a megfelelési státusztól a Rusadát, és olyan – az oroszok által megfellebbezett, így még nem végleges érvényű – döntést hozott, amelynek értelmében az ország sportolói a nemzeti válogatott tagjaként négy évig nem vehetnek részt jelentős nemzetközi versenyeken, így a tokiói olimpián sem. A szankció akkor lép hatályba, ha azt jóváhagyja a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS), amely az ügyet várhatóan november elején tárgyalja.