2024. április 27., szombat

„A színházművészet hónapok óta nem létezik”

Szeptemberre tervezi új bemutatóját a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház

A járványügyi helyzet kilátástalanná tette a színházak működését. Míg az évad első felében minden a tervek szerint zajlott, a másodikban már ellehetetlenült a munka. Urbán Andrást, a Kosztolányi Dezső Színház igazgatóját arról kérdeztük, hogyan tekint vissza az elmúlt időszakra, mi történik jelenleg a KDSZ-ben és mik a további tervek.

A 2019/2020-as évad nagyon jól indult. Két sikeres új előadást hoztunk létre, egyik a Kucsov Borisz által rendezett A kút nem a kiút, a másik pedig a Kokan Mladenović rendezésében készült Gusztáv a hibás mindenért. Utána megtartottuk a korábban A látás, azután A nézés költészete címet kapott előadásunk munkabemutatóját, majd pedig elkezdődtek A szindikátus munkacímű produkció próbái, de ennek már nem lett premierje. Emellett sor került egy nagyon sikeres Desiré fesztiválra, amely az eddigi leglátogatottabb volt, valamint a Desiré villamosa programsorozatunk is sok érdeklődőt vonzott be a színházunkba. Azután lesújtott a koronavírus. A rendkívüli állapotok idején a KDSZ is online volt jelen. A színházi világnaptól, március 27-étől kezdve látni lehetett régebbi előadásaink felvételeit, amelyeket háromnaponta cseréltünk, évadzárásként pedig ezek a produkciók még egy hétig voltak megtekinthetők. Időközben a színészeink folyamatosan videóüzeneteken keresztül igyekeztek bátorítani a közönségünket, arra buzdítani az embereket, hogy maradjanak otthon és tartsák be az intézkedések idején bevezetett szabályokat – hallottuk Urbán Andrástól, aki az új előadásról is szólt.

Mezei Kinga a tervezett időpontban online kezdte meg a Domonkos István művei alapján készülő Szedjetek szét című előadás próbáit, amelyek végig tartottak az izoláció alatt, persze internetes formában. Miután már nem volt kijárási tilalom és véget ért a rendkívüli állapot, színházi térben, ténylegesen is sor került a próbákra és el is készült az előadás. A napokban zárt bemutatót tartottunk, a tervek szerint a közönség szeptember 19-én láthatja majd a produkciót, amennyiben persze az akkori helyzet megengedi, de előtte még tartanák egy rövid próbaidőszakot, mintegy utolsó simításként. Ez az előadás tehát így készült el, és már csak a lehetőséget várjuk, hogy a nézőknek bemutathassuk. Ami még a járvány mellett nagyon rosszul érintett bennünket, az Igor Vuk Torbica fiatal rendező hirtelen halála. Ő Mezei Kinga után kezdte volna meg a próbafolyamatot, szeptember végére vagy október elejére terveztük a bemutatót – tudtuk meg Urbán Andrástól, akinek elmondása szerint a jövő nagyon bizonytalan és kilátástalan.

Úgy tervezünk és működünk, mintha ott tartanánk, hogy a színházak épp csak nem nyílnak meg újból, de erről szó sincs. Most egyre szigorúbbak a szabályok, amik nyilván az elmúlt egy-két hónapban tapasztalt felelőtlen hozzáállás következményei. Tudatosítani kell a gondolatot, hogy az egész világon a színházművészet tulajdonképpen már hónapok óta, négy-öt hónapja nem létezik. Hébe-hóba kisebb mértékben megnyilvánul, de abban a formában nincs, ahogyan mi ismerjük a színházat. Számomra személy szerint is iszonyatosan megterhelő, idegesítő és frusztráló ilyen helyzetben szervezni, úgy a Desiré fesztivált, mint más rendezvényeket is. A KDSZ a Szekeres László Alapítványon keresztül a Nemzeti Összetartozás Évéhez köthető programsorozatban vesz részt, ami külhoni, határon túli magyar színházak vendégszereplését foglalná magában Szabadkán, a Kosztolányi színházban. Ezt is teljes odaadással szervezzük, mert mi van, ha addig javul a helyzet, holott nagyon optimistának kell lennünk ahhoz, hogy azt mondhassuk, erre őszre garantáltan sor kerül. Folyamatosan dolgozunk, készenlétben állunk, de egyáltalán nem biztos, hogy mindez a tervek szerint megvalósulhat.

A következő évad kezdése is némileg labilis. Egyrészt a helyzet miatt, másrészt pedig még nem tudjuk, mi történjen az Igor Vuk Torbicának fenntartott terminusban. Ez majd persze megoldódik és a terveink megvalósítására igyekszünk megoldást találni. Valamilyen formában Desiré fesztivál is lesz, hogy legalább egyfajta kontinuitás megőrződjön. Nehéz és kényelmetlen ez a helyzet, mert nagy a bizonytalanság, közben pedig az adminisztráció, a pénzügyek és a határidők ugyanolyan szigorúak, mint korábban. Tudni kell azt is, hogy egy színházi fesztiválnak nemcsak akkor vannak költségei, amikor épp zajlik, hanem már az előkészületek is tetemes összegekbe kerülnek. Most évi szabadságra megyünk, augusztusra vendégszerepléseket vettünk tervbe, egyebek közt Kisvárdán, Szegeden és Újvidéken lépnék fel, de ez is kérdéses. Mindenesetre úgy készülünk rá, mintha addigra minden megoldódna. Idegtépő ily módon működni, úgy tenni, hogy minden rendben lesz, közben pedig csak tologatjuk a programokat és ezeket állandóan újra kell egyeztetünk – mondta Urbán András.