2024. április 26., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Kötelező védőmaszkot viselni!

Péntektől legfeljebb 10 személy tartózkodhat zárt helyiségben

Péntektől az ország egész területén kötelezővé válik a védőmaszk viselése zárt térben, függetlenül attól, hogy egy-egy helyi önkormányzat területén elrendelték-e a koronavírus-járvány miatt a rendkívüli helyzetet vagy sem – erősítette meg a szerb kormány a köztársasági egészségügyi válságstáb ülése után. A szabadban akkor, azaz ott kötelező védőmaszkot viselni, ahol különböző objektív körülmények okán nem lehet betartani a polgárok közötti, legalább másfél méteres távolságot. A közlemény magyarázata értelmében ezek elsősorban a különböző létesítmények, mint a bankok, a postahivatalok vagy a gyógyszertárak előtt kialakuló sorok, illetve az autóbusz-állomások vagy megállók, valamint a pályaudvarok. Ott, ahol a szabadban be lehet tartani a polgárok közötti legalább másfél méteres távolságot, egyelőre csak javasolják a védőmaszk viselését. A gyermekeknek is javasolják a védőmaszk viselését.

A szabadban, ahol betartható a polgárok közötti legalább másfél méteres távolság, egyelőre csak javasolják a védőmaszk viselését (Fotó: Ótos András illusztrációja)

A szabadban, ahol betartható a polgárok közötti legalább másfél méteres távolság, egyelőre csak javasolják a védőmaszk viselését (Fotó: Ótos András illusztrációja)

Emellett péntektől az ország egész területén gyülekezési korlátozás lép hatályba. Zárt térben és a szabadban sem gyülekezhet tíz személynél több. Ott, ahol gyülekezést szerveznek, egy személy számára legalább 4 négyzetméternyi területet kell biztosítani.

Azért terjesztették ki az ország egész területére az említett korlátozó intézkedéseket, mert azt lehetett tapasztalni, hogy azokból a helyi önkormányzatokból, amelyekben elrendelték a rendkívüli helyzetet és korlátozó intézkedéseket foganatosítottak, a polgárok más helyi önkormányzatok területére mentek szórakozni, vagy azoknak a területén szerveztek különböző alkalmi és tömegrendezvényeket – emelte ki Darija Kisić Tepavčević epidemiológus, a köztársasági egészségügyi válságstáb tagja.

A Szerbiai Rádió és Televízió hírösszeállítása szerint Darija Kisić Tepavčević megerősítette kollégáinak azt a kijelentését, hogy habár az összes megbetegedett többségének továbbra is enyhe a klinikai kórképe, túlságosan sokan vannak azok, akiket  súlyos tünetekkel kórházban kell elhelyezni. Mivel elsősorban a fiatalok teszik ki magukat járványügyi szempontból kockázatosként értékelhető helyzeteknek, a súlyos tünetek elsősorban az említett populációnál alakulnak ki – emelte ki Darija Kisić Tepavčević, és arra kérte a szülőket, hogy ne vigyék gyermekeiket olyan helyre, ahol fokozottan vannak kitéve a fertőzésnek, ha viszont mégsem tudják ezt elkerülni, akkor a gyermek, legyen akárhány éves, viseljen maszkot. Mint hozzátette, ez különösen bonyolult a kisgyermekek esetében, hiszen számukra nem gyártanak megfelelő méretű maszkot, ezért nem szabad őket kitenni kockázatos helyzeteknek.

11 SZEMÉLY HUNYT EL EGY NAP ALATT

A napi helyzetelemző sajtótájékoztatón elmondottak értelmében egy nap leforgása alatt 8393 koronavírustesztet végeztek el az országban, ebből 351-nek az eredménye volt pozitív (4,2 százalék). Lélegeztetőgép segítségére a légzésben 169 személynek van szüksége. Az említett 24 óra leforgása alatt 11 személy hunyt el a betegség szövődményeinek következtében, s ezzel hivatalosan 429-re nőtt az elhunytak száma; a halálozási arány 2,22 százalék. Egy nap alatt 234 személyt kellett az ország valamelyik Covid-kórházában elhelyezni. Jelenleg 4667 személyt kezelnek kórházban. Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár ehhez kapcsolódóan közölte: nyithatnak akármennyi új kórházat, nincsen elég orvos, aki azokban kezelné a betegeket. Ha mindenki betartaná az intézkedéseket, akkor feltehetőleg 7–10 nap alatt elkezdene csökkenni a fertőzöttek száma – emelte ki a titkár.

A PCR-tesztek hosszas kielemzésével kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva Darija Kisić Tepavčević elismerte, hogy a kielemzés valóban sokáig elhúzódott az elmúlt napokban, bizonyos intézmények előtt sorok is kialakultak, elsősorban azok előtt, ahol személyes kérésre is el lehet végeztetni a PCR-tesztet. Igyekeznek minden rendelkezésre álló kapacitást megmozgatni, hogy a folyamat gördülékennyé váljék – tette hozzá a válságstáb tagja, mondván, hogy ha valakinek súlyos tünetei vannak, akkor is Covid-páciensként helyezik el az ország valamelyik kórházában, ha még nem készült el a koronavírusteszt eredménye, azaz senkinek az élete nem kerül veszélybe a rendszer leterheltsége miatt. Az is kiderült, hogy jelenleg a kórházban kezelt pácienseknek a 25 százaléka 30 és 39 év közötti, 20-20 százalékuk 40–49, illetve 20–29 éves, 13,9 százalékuk 50 és 59, 9,8 százalékuk 60 és 69, 4,5 százalékuk 70 és 79 év közötti, 1,5 százalékuk pedig 80 évnél idősebb. Ami a legfiatalabbakat illeti, a kórházban kezeltek 2,3 százaléka 0 és 9 év közötti, 4,4 százalékuk pedig 10 és 19 év közötti.

Közterületen, ahol nem tartható a legalább másfél méteres távolság, kötelező védőmaszkot viselni (Fotó: Ótos András)

Közterületen, ahol nem tartható a legalább másfél méteres távolság, kötelező védőmaszkot viselni (Fotó: Ótos András)

Korábban a nap folyamán a Politika napilapnak nyilatkozva a Szerbiai Magánrendelők Egyesülete megerősítette, hogy a szerológiai koronavírustesztet hamarosan magánrendelőkben is el lehet végeztetni. Az egyesület szerint 48 órán belül megkezdődhet a tesztelés a magánrendelőkben.

NINCSEN SZABÁLY

A lélegeztetőgéppel lélegeztetett pácienseknek a 40–80 százalékát nem sikerül meggyógyítani – közölte Predrag Stevanović, a Dr. Dragiša Mišović Klinikai-kórházi Központ Covid-kórházának altatóorvosa. Arról is beszámolt, hogy a Covid–19 igencsak alattomos megbetegedésnek bizonyult az eddigiekben, szinte egyáltalán nincsenek szabályok, hogy kinél alakulnak ki enyhébb és kinél súlyosabb tünetek. Az is megtörtént, hogy két személy ugyanazon a helyen fertőződött meg, mégis az egyiknél alig alakultak ki tünetek, a másikat viszont lélegeztetőgéppel kellett életben tartani – tette hozzá Predrag Stevanović az SZRTV műsorában vendégeskedve.

– A járvány első három hónapjában kórházunkban nagyjából 1150 pácienst kezeltek, míg az elmúlt 23-24 napban 630 volt a pácienseknek a száma. Az intenzív osztályon három hónap alatt 350 személyt kezeltünk, most azonban, alig több mint 20 nap alatt, 200 páciens került az intenzív terápiás osztályra. Ezek a számok hitelesen tükrözik a helyzet súlyosságát – taglalta Predrag Stevanović.

A vírus esetleges mutációival, illetve alpopulációival kapcsolatos állítások tekintetében az orvos elmondta, hogy a vírusok változnak, alkalmazkodnak, ám a SARS-CoV-2 tekintetében eddig senki sem bizonyította be a mutáció tényét. A szakértő szerint megtörténhet, hogy csupán nem megfelelően értékelik a jelenlegi járványügyi helyzetet, azzal érvelvén, hogy mivel jelenleg több a megbetegedett, mint a járvány első három hónapjában, az is természetes jelenség, hogy több páciensnél alakul ki súlyos tünet.

Keret: Egymillió euró támogatás az EU-tól

Jadranka Joksimović európai integrációs miniszter és Sem Fabrizi, az Európai Unió szerbiai küldöttségvezetője tegnap támogatási szerződést írt alá, amelynek értelmében az EU nagyjából egymillió euróval segíti Szerbiát, felvállalva 200 egészségügyi dolgozó hathavi bérének fizetését. A cél növelni az ország a Covid–19-ellenes kapacitását – emelik ki a köztársasági kormány közleményében, hozzátéve, hogy a program keretében gyógyászati és nem gyógyászati felszerelést is beszereznek az egészségügyi rendszer számára. A szerződést Michela Telatin, az UNOPS szerbiai vezetője is aláírta.