2024. március 28., csütörtök

Érik a szilva a gyümölcsösökben

Kevés sárgabarackot szüreteltek az idén – Szépen fejlődik a körte, a birs

 A fagyos hőmérséklettel kísért tavaszi hajnalok nem kegyelmeztek a barackosoknak, és a szilvásokban is kárt tettek vidékünkön, de nincs ez másként a bácskossuthfalvi gyümölcsösökben sem. Sárgabarackot csak elvétve lehetett szüretelni, és ez meghatározta az árakat is – tudtuk meg Fábrik Attilától, a Rizling Gyümölcsészek és Szőlészek Egyesületének elnökétől.

– Csak a fagyvédett helyeken maradtak épek a virágok Bácskossuthfalván, és lehetett szüretelni sárgabarackot, felénk ugyanis kevés az őszibarack. Nekem abban a szerencsében volt részem, hogy a gyümölcsösömben nem keletkezett jelentősebb fagykár, és ez azt hozta magával, hogy a környező falvakból is mutatkozott érdeklődés a sárgabarack iránt. Természetesen nagyobb volt a kereslet, mint a kínálat. Elsősorban befőttnek szánták a vásárlók. A pálinkához nagyobb mennyiségre van szükség, és az emberek tisztában voltak vele, hogy a gyümölcsösökben keletkezett fagykár miatt nem nagyon lehet beszerezni, illetve az árát tekintve az idén nem fizetődik ki cefrének valót vásárolni. A korábbi évek tapasztalata, hogy a barack ára 60 és 120 dinár között mozgott, ezúttal viszont kezdetben 360 dinárnál indult, később 250 dinárt is elkértek kilójáért szerdánként a piacon – tudtuk meg, mint ahogy azt is, hogy a bácskossuthfalvi piacon árult gyümölcs feltehetően Szerbia középső vagy délebbi részéről származhatott, mert ott jó volt a termés.

– Az idén falunkban és környékén bőségesen termett a megy, s a minősége is kielégítő volt. Az ára 100-120 dinár körül mozgott, sajnos a felvásárlással akadtak gondok. A Hajdújárás-Bácsszőlős környéki felvásárlók nem vették át, mert feltehetően az oroszországi vevők nem tartottak rá igényt. Az ipari megy azonban más történet, annak már előre megvan a vevőköre. A termelők annak ellenére sem tudták értékesíteni, hogy gyönyörű nagy szemű termés került le az idén a fákról. Ez azt jelenti, hogy gyümölcstermelőink hamarosan bőséges pálinkamennyiséget főznek ki – tette hozzá Fábrik Attila, majd rátért arra is, hogy lassan kezdődik a szilvaszezon is.

– A korábban érő szilva már potyog a fáról, sőt van olyan fajta is, ami leérett. Több helyen a határban a fagy megtizedelte a termést, de ugyanúgy, mint a barack esetében, a fagyvédett helyen levő fák rogyadoznak a terméstől. A piacon inkább a később érő, úgynevezett Čačankának és a Rodna lepoticának van keletje, így az árról még nincs megbízható tudomásunk – hallottuk, mint ahogy azt is, hogy a szilvát követi a körte, majd a birsalma érése.

– A körte, illetve a szőlő szép lehet az idén, ha minden rendben lesz érésig, a birsalma viszont ennél is többet ígér. Korábban Vajdaság-szerte, de falunkban is probléma volt a körtebolhával. Sokan sokféle vegyszerrel próbálkoztak, az elején sikertelenül, de bizonyos idő után sikerült megoldani a problémát. Ezúttal is megmutatkozott, hogy a gyümölcsösök rendszeres és következetes gondozásának megvan az eredménye – fejezte be a beszélgetést Fábrik Attila, a bácskossuthfalvi Rizling Szőlészek és Gyümölcsészek Egyesületének elnöke.