2024. április 26., péntek
FOCIMIX

Négymilliárd euró kiesés

Az európai futballklubokat tömörítő szövetség (ECA) becslése szerint a 2020/2021-es idény végéig az egyesületek megközelítőleg négymilliárd eurós bevételtől esnek el a járvány következtében. Az ECA szerint a jelenlegi szezonban – amelyet márciusban szinte mindenhol felfüggesztettek – mintegy 1,6 milliárd eurós veszteséget kell elkönyvelniük a kluboknak, a következőben pedig 2,4 milliárd euró lehet a hiány. Az ECA felmérése azzal még nem kalkulál, hogy a pandémia miatt az átigazolási szezonban várhatóan jóval alacsonyabb árakon váltanak majd klubot a játékosok. A világjárvány hatással van a televíziós jogok értékesítésére és főként a jegyeladásokra, hiszen a legtöbb országban jelenleg is csak zárt kapus mérkőzéseket tudnak rendezni. Az ECA tíz ligát – köztük az öt legerősebb bajnokságot – vizsgált meg a belépők értékesítése szempontjából, eszerint a mostani szezonban 400 millió eurót, a következőben pedig várhatóan 1,1 milliárdot buknak majd a klubok.

Mbappét vinné a Real Madrid

A Real Madrid meg akarja szerezni a világ legjobb futballistái között számon tartott Kylian Mbappét, de csak 2022-ben, amikor a francia csatárnak lejár a szerződése a PSG-nél, így ingyen kaparintaná meg. A királyi klub szándékáról az El Chiringuito sportműsor adott hírt, hozzáfűzve, hogy a nemzeti válogatottal 2018-ban világbajnok Mbappé 100 millió euró aláírási bónuszt kapna a madridiaktól, ha őket választja. A forrás szerint a 21 éves támadó hajlik rá, hogy a spanyol futballbajnoki cím idei várományosához szegődjék. A járvány miatt a 2019/2020-as francia bajnokságot idő előtt befejezettnek nyilvánították, a bajnok a PSG lett. Mbappé, aki 2017 óta áll a francia fővárosi együttes szolgálatában, ebben a szezonban 20 meccsen szerepelt, 18 gólt szerzett, ezzel pedig gólkirály lett a Ligue 1-ben.

Vajon mire képesek a párizsi szentek Neymar nélkül? (Fotó: Beta/AP)

Neymar (Fotó: Beta/AP)

Neymar-per: most a Santos a vesztes

Vesztesként került ki a Santos a Barcelonával szemben indított peréből, mivel a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elutasította a brazil klub keresetét. A dél-amerikaiak azt kifogásolták – és szerettek volna ily módon a katalán klubtól pénzhez jutni –, hogy 2013-ban, amikor a Barca 61,3 millió euróért megvásárolta tőlük Neymart, bónuszt csak a válogatott csatár ügyeit intéző apjának fizetett az előzetes megállapodás megkötésekor, a brazil klubnak azonban nem. Az AS spanyol sportlap ismertetője szerint a CAS keddi határozatában úgy ítélte meg: a Barcelona nem sértette meg a szerződtetési szabályokat, és elutasította a Santos keresetét. Ennélfogva a brazil klubnak kell viselnie a per 20 ezer svájci frankra (kb. 19 ezer euró) rúgó költségeit.

Randalírozás a német osztályozó után

A brémai belvárosban és Heidenheimben is randalíroztak szurkolók azután, hogy a Werder hétfőn este megnyerte a német Bundesliga élvonalának osztályozóját. A brémai csapat a 0:0-s első meccs után a visszavágón 2:2-re végzett a házigazda, másodosztályú Heidenheimmel, így megőrizte első osztályú tagságát. A lefújást követően Brémában a vandál drukkerek üvegpalackokkal és petárdákkal dobálták meg a rendőröket, miután azok felhívták a figyelmüket a járvánnyal kapcsolatos higiéniai intézkedések – köztük a távolságtartás – betartására. Heidenheimben a feldühödött szurkolók sörrel lefröcskölték a Werder játékosait, majd a csapatbuszt kövekkel és palackokkal dobálták meg. A kár több ezer euró.