2024. április 27., szombat

Koszorúztak a fasizmus elleni felkelés napján

Hetvenkilenc évvel ezelőtt a második világháborúban Szerbiában megkezdődött a felkelés a fasiszta megszállók ellen.

Zdravko Jelušić, az újvidéki képviselő-testület elnöke a katonaság és a Harcosok Szövetsége (SUBNOR) városi bizottságának a képviselőivel együtt megkoszorúzta az elesett harcosok sírját.

– Minden évben július 7-én megemlékezünk azokról az emberekről, akik életüket adták a fasizmus elleni harcban. Újvidék magas árat fizetett szabadságáért. Történelmünk minden időszakának megvannak a saját hősei. Ma ezen a helyen meg kell emlékeznünk azokról is, akik egy láthatatlan ellenség ellen küzdenek. Jelenleg ők számítanak a legnagyobb hősöknek, gondolok itt az orvosokra és a többi egészségügyi dolgozóra, mindannyian az egészségünkért küzdenek nap mint nap – mondta az újvidéki parlament elnöke.

Jelušić azzal a felhívással fordult az újvidékiekhez, hogy tartsák be az újvidéki válságstáb előírásait, mert véleménye szerint csak így segíthetünk az egészségügyi dolgozóknak, azoknak, akik megtesznek mindent annak érdekében, hogy megvigyázzák egészségünket.

Mihajlo Vujasin, a Harcosok Szövetsége (SUBNOR) városi bizottságának az elnöke kifejtette, ma azok előtt tisztelgünk, akik életüket adták a szabadságért, és megemlékezünk azokról is, akik ellenálltak a megszállóknak.

– Újvidék hatalmas árat fizetett azért, hogy ma szabadságban élhessünk, a mi kötelességünk az, hogy megőrizzük a szabadságszeretet hagyományát – magyarázta a szövetség városi bizottságának az elnöke.

A felkelés évfordulója alkalmából az 1941. július 7-ei Rađevaci partizáncsapat akciójára emlékezünk.