2024. április 27., szombat

Kevesebb a munkalehetőség

A diákok és az egyetemisták nem válogatnak a nyári munkalehetőségek között

Zsebpénz és munkatapasztalat miatt jelentkezik a legtöbb fiatal a munkaközvetítő irodákban, ifjúsági szövetkezetekben. Az eddigi évek során ezen a területen megegyezett a kereslet és a kínálat aránya, a koronavírus-járvány miatt azonban nagyot billent a mérleg.

Natalija Đurković, az Ekonom Ifjúsági Szövetkezet adminisztrációs munkatársa lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a múlt évhez viszonyítva az idén jóval alacsonyabb szabad munkahelyek száma. Tavaly még arról számoltunk be lapunkban, hogy egyre több vállalat keres fiatal munkaerőt ezeken a közvetítő irodákon keresztül, az idei nyár viszont kevésbé szerencsés a diákok számára.

Az Ekonom Ifjúsági Szövetkezet több mint húsz évvel ezelőtt nyílott meg, és kizárólag szabadkai vállalatokkal működik együtt. Különböző munkaterületeken kínál állást a 15 és 30 év közötti fiataloknak. A gyárak és a kisebb vállalkozások is rajtuk keresztül alkalmaztak munkavállalókat, akárcsak a butikok, kávézók, ezenkívül gyümölcsszedő idénymunkásokra is mindig nagy volt a kereslet.

Natalija Đurković (Fotó: Gergely Árpád)

Natalija Đurković (Fotó: Gergely Árpád)

– A koronavírus okozta helyzet miatt nagyon kevés állásajánlatunk van a fiatalok számára. A tavalyi kínálat nagyon színes volt, most viszont nincsenek meg ugyanezek a lehetőségek. Nagy problémát okoz számunkra, hogy nem tudjuk hol elhelyezni a hozzánk jelentkező fiatalokat. Abban reménykedünk, hogy a júliusban és az augusztusban megváltozik helyzet. A forgalmunk így most 50–60 százalékkal csökkent a múlt évhez viszonyítva – osztotta meg lapunkkal Natalija Đurković.

A szövetkezethez változatlanul ugyanannyi diák jelentkezik naponta, mint a korábbi években. Az intézmény szakmunkatársa elmondta, hogy a diákokban továbbra is nagy a munkakeresési vágy.

– Rengetegen jelentkeznek be hozzánk, minden nap újabb tanulókat regisztrálunk a rendszerünkben. Most a legtöbben idénymunkákra kaptak lehetőséget, gyümölcsszedésre vagy hasonló feladatok teljesítésére. A diákokat szinte minden lehetőség érdekli, nem válogatnak sokat a munkákban, ezért reméljük, hogy hamarosan több vállalat kínál nekik munkát, legyen szó akár dobozhajtogatásról vagy árucsomagolásról – mondta a szakmunkatárs.

Szabadkán több munkaközvetítő iroda is működik, amelyek hasonló cipőben járnak. A munkaközvetítők jelentősen megkönnyítik az idénymunkát kereső középiskolások, egyetemi hallgatók és fiatal munkanélküliek munkakeresését. Az Ekonom Ifjúsági Szövetkezet Facebook-oldalán hirdeti az álláslehetőségeket, sok követője van, így a vállalkozók gyorsan megtalálhatják a nekik megfelelő munkaerőt.

Az érdeklődő munkakeresők személyesen adhatják át a munkavállaláshoz szükséges dokumentumokat az Ekonom Ifjúsági Szövetkezet irodájában. A középiskolás diákoknak személyi igazolványt és bizonyítványt kell magukkal vinniük, az egyetemistáknak személyi igazolványt vagy útlevelet, egyetemi igazolást és leckekönyvet kell felmutatniuk, a munkanélküli fiataloknak pedig személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel, munkakönyvvel és egészségügyi könyvvel kell az irodába érkezniük. A középiskolás fiatalkorúak akkor vállalhatnak munkát, ha a szüleik írásos beleegyezésüket adják.