2024. április 27., szombat

Az eső nem feltétlenül hoz megkönnyebbülést

Jelenleg a legnagyobb napi pollenkoncentrációt a csalán produkálja

Ezekben a hetekben az allergiát okozó növények közül a fűfélék virágoznak, hamarosan pedig a gyomnövények indulnak virágzásnak. A jelenlegi pollenhelyzetet Tatjana Škorić okleveles biológus, a szabadkai Közegészségügyi Intézet Higiéniai és Környezetvédelmi Osztályának munkatársa ismertette lapunknak.

– Ezekben a napokban körülbelül tíz növényfajta virágzik. Az erős allergének közül jelenleg a fűfélék virágoznak, de elmondható, hogy a virágzásuk a végéhez közeledik. Ennek a növényfajtának a pollenje hosszú ideig marad a levegőben, de nem ér el magas koncentrációt. A legnagyobb napi pollenkoncentrációt jelenleg a csalán produkálja, amely pollenjéből egy köbméter levegőben több, mint 60 szem található. Ez a szám már a vörös zónát jelenti, de a csalán pollenje gyenge allergénnek számít. Virágoznak még a kenderfélék, amelyek körülbelül a hónap közepéig virágoznak mérsékelt pollenkoncentráció mellett. Emellett elkezdett virágozni a szőrös disznóparéj és a fehér libatoll, ezek gyomnövények, valamint az útifű, és időnként mérünk sóskapollent is – összegezte Tatjana Škorić.

Az egyik legerősebb allergén növény a parlagfű, amely igen sok ember életét keseríti meg. Ennek a gyomnak már megjelent a pollenje a levegőben, de koncentrációja egyelőre alacsony.

Tatjana Škorić (Fotó: Patyi Szilárd)

Tatjana Škorić (Fotó: Patyi Szilárd)

– Már két héttel ezelőtt és az elmúlt héten is kimutattuk a parlagfű pollenjének jelenlétét a levegőben, de heti szinten csak egy-két nap van jelen igen kis koncentrációban. Az elmúlt héten például hétfőn, kedden és szombaton mutattunk ki parlagfűpollent. Tehát még nem beszélhetünk folyamatos, napi szintű jelenlétről. Ennek a növénynek a jelenléte folyamatosan emelkedni fog. A parlagfű általában július utolsó tíz napjában éri el a 10 pollenszem mennyiséget egy köbméteren, augusztus első felében pedig már a 20 szemet. Ekkor a szám folyamatosan emelkedik, és augusztus második felében már akár a 100 pollent is elérheti. Érdekes, hogy a parlagfű az elmúlt két évben, tehát 2018-ban és 2019-ben is a napi maximumot ugyanazon a napon, szeptember 2-án érte el. Általánosságban elmondható, hogy a parlagfű pollenkoncentrációja augusztus utolsó hetében és szeptember első hetében a legmagasabb – magyarázta Tatjana Škorić.

Tegnap csapadékos idő volt, ahogy az elmúlt héten is változékony, esős időben lehetett részünk. Ilyen időben a pollenkoncentráció alacsonyabb, mint a száraz, meleg időben. Ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy csapadékos időben az allergiások fellélegezhetnek. Tatjana Škorić ennek okát a következőképpen magyarázta:

– Az esős, párás idő megnehezíti a növények pollenkibocsátását. Így mi alacsony pollenkoncentrációt mérünk, de ez nem jelenti azt, hogy az allergiásoknak nem lesznek tüneteik. Az esőcseppek ugyanis szétverik a pollenszemeket és kiszabadulnak belőle azok a proteinek, amelyek allergiás reakciókat váltanak ki. Sokan mondják, hogy az allergiások eső után kimehetnek a szabadba. Én ezt nem tanácsolnám – mondta a szakember.

Tatjana Škorić azt ajánlotta az allergiások számára, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel azon növények pollenkoncentrációjának alakulását, amelyre allergiások. Az aktuális pollenhelyzetről a polgárok a www.zjzs.org.rs és a www.subotica.rs honlapokon tájékozódhatnak.