2024. április 27., szombat
VÁLASZTÁSOK 2020

Megerősítették a haladók vereségét Belcsényben

Nem ismétlik meg a választást a belcsényi 4-es számú választóhelyen, melyet a Jovan Grčić Milenko Általános Iskolában tartottak meg, miután a bíróság jóváhagyta a Szerbiai Szocialist Párt (SZSZP) panaszbeadványát. A választás megismétlése lehetőséget teremtett volna az eredmény megváltoztatására, mert a választói egység 1503 szavazati joggal rendelkező polgárának szavazata szinte fele-fele arányban oszlott meg a Szerb Haladó Párt (SZHP) és a Szerbiai Szocialista Párt között. Az utóbbiak 160 szavazattal kerültek fölénybe.

Belcsényben június 21-e után sem szűntek meg a pártcsatározások, mígnem Mitar Milinković polgármester, az SZHP helyi listavezetője panaszt az Alkotmánybíróságnál. A bíróság döntése értelmében július 5-én kellett volna a választást megismételni a 4-es választói egységben Belcsényben. A szocialisták ezt a haladók jogi erőszakának minősítették, és fellebeztek. Mivel július 5-éig az Alkotmánybíróság a szocialisták beadványa ügyében nem hozott döntést, a belcsényi választási bizottság a választást július 11-ére halasztotta. Időközben azonban az Alkotmánybíróság döntése megérkezett, eszerint pedig helyt adtak a szocialista párt panaszának, és elutasítják a választás megismétlését az érintett szavazóhelyen. Ezzel pont került az ügy végére, amivel véglegesen megerősödött a szocialisták helyhatósági szintű győzelme ebben a szerémségi helységben.

Mirjana Malešević Milkić, a belcsényi szocialisták listavezetője, és a község jövendőbeli elnöke a 021.rs honlapnak kijelentette, hogy készen álltak újra szembenézni a haladókkal, ennek ellenére örül annak, hogy a szerbiai igazságszolgáltatás megerősítette a belcsényi szavazópolgárok akaratát. 

A belcsényi helyi képviselő-testületbe csak ez a két párt került be. Az SZSZP 4170, a haladók pedig 4010 szavazatot szereztek. A többi párt lényegesen kisebb támogatottságot élvez: a radikálsok 239, az Egységes Szerbia 216, a Vajdasági Front pedig 200 szavazatot kapott.