2024. április 27., szombat

Európai támogatás az idegenforgalomnak

A pályázat Szerbia központi részeit célozza meg

Egymillió euró vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a szerbiai idegenforgalmi magánlétesítmények tulajdonosai tegnap óta. A szakosított támogatási program célja a koronavírus-járvány okozta turisztikai veszteségek enyhítése, az idegenforgalmi szolgáltatások minőségének javítása és a térség biztonságos és attraktív üdülőhelyként való bemutatása.

A projektumok lehetséges benyújtóinak tegnap Belgrádban videokonferencia keretében nyílt alkalmuk a részletek iránt érdeklődni. Ott hangzott el, hogy idegenforgalmi tevékenységgel foglalkozó mikro- és kisvállalatok (maximum 50 foglalkoztatottal), valamint bejegyzett gazdaságok tulajdonosai igényelhetik a pályázati eszközöket július 21-éig. Ez egy európai uniós projektum, melynek célja Kelet-Szerbia és az Alsó-Duna mente gazdasági fejlesztése az idegenforgalom fellendítésén keresztül. Az EU-n kívül a német Szövetségi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Minisztérium (BMZ) finanszírozza, a megvalósító pedig a Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. Az egyes projektumokra legkevesebb 240 000, legtöbb 1,2 millió dinárt lehet nyerni, a kivitelezés anyagi keretének 10 százalékát a pályázónak kell biztosítania. Azok jelentkezhetnek, akik korszerűsíteni, illetve bővíteni szeretnék idegenforgalmi létesítményeiket és szolgáltatásaikat. Feltétel, hogy a kérelem átadása előtti legkevesebb 6 hónapos időszakban szabályosan bejegyzett vállalkozásuk legyen, épületek korszerűsítésébe való befektetés esetén bizonyítani tudják, hogy az ingatlan a tulajdonukban van, illetve hogy legkevesebb 5 évre bérbe vették.

A vissza nem térítendő támogatásra az érdekeltek ezúttal 12 városból, illetve községből jelentkezhetnek, ezek pedig: Boljevac, Bor, Golubac, Kladovo, Knjaževac, Majdanpek, Negotin, Požarevac, Smederevo, Sokobanja, Veliko Gradište és Zaječar. Ezek szerint Vajdaságot annyiban érinti a pályázati lehetőség, hogy ha az itteniek a felsorolt helyekre utaznak majd üdülni, kikapcsolódni, az eddiginél jobb feltételeket tapasztalhatnak.