2024. április 26., péntek

Ahol a kreativitás érték

Nagykorú lett az EmArt Műhely

A szabadkai EmArt Műhely története egészen 2002 februárjáig nyúlik vissza. Akkor Grubanov Martinek Emília egy szabadkai magánnyomdában indította el képzőművészeti műhelyét Studio Bravo néven. A foglalkozások tizenkét gyerekkel indultak. A műhely hat év után más helyre költözött, és felvette az EmArt nevet. Jelenleg hatvan tagja van: a legfiatalabb öt, a legidősebb tag pedig tizenhat éves. A diákok heti egy alkalommal vesznek részt egy másfél órás foglalkozáson. A tagok munkái rendszeresen megjelennek a napi és hetilapokban, például a Magyar Szóban, a Hét Napban, a Jó Pajtásban és a Subotičke novine lapban. A műhely híre sokfelé eljutott szerte a világban, hiszen a tagok az összes európai országból, továbbá Japánból, Kínából, Észak-Koreából, Indiából, Iránból, Mexikóból, Argentínából és Új-Zélandról is kaptak díjakat.

Az EmArt Műhely tizennyolcadik születésnapja alkalmából szombaton ünnepséget tartottak a Szabadkai Városi Múzeumban. Elsőként a műhely egykori tagjai léptek színpadra. Ivona Sarvak játszott hegedűn, majd Gresák Lea osztotta meg emlékeit a közönséggel. Ezután Jasmina Jovančić Vidaković, a Szabadkai Kortárs Galéria kurátora méltatta az EmArt Műhely munkáját.

– A tizennyolcadik év mérföldkő egy ember életében. Ugyanez a helyzet a műhellyel is, mert ez a tizennyolc év olyan lelkesedést és elhivatottságot hordoz magában, amellyel ritkán találkozunk. Kezdetektől követem a műhely munkáját. Grubanov Martinek Emíliának ahhoz is volt bátorsága, hogy a gyerekekkel kipróbáljanak olyan képzőművészeti technikákat, amelyek nagy kihívást jelentenek egy alkotó számára. Például a grafikával is megpróbálkoztak, sőt, a kombinált technikával is. Szeretnék gratulálni a gyerekeknek és a szülőknek is. Az ő támogatásuk és lelkesedésük nélkül mindez nem sikerült volna – hangzott el Jasmina Jovančić Vidaković beszédében.

Ezután Grubanov Martinek Emília, az EmArt Műhely vezetője köszönte meg diákjainak a tizennyolc éves munkát.

– Tizennyolc évvel ezelőtt teljesült egy nagy vágyam. Mindez Szagmaister Zoltánnak köszönhető, aki ma már sajnos nincs közöttünk, hogy teret adott ennek a műhelynek. Kezdetben Studio Bravo volt a nevünk, mivel a Studio Bravo nevű magánnyomdában tartottuk a foglalkozásokat, majd hat év után más helyre költöztünk, és EmArt lett a nevünk. Büszke vagyok rátok, hiszen a világ 32 országából hoztatok eredményeket, és vittétek tovább Szabadka hírét. A sok elismerésnek köszönhetően többen kaptatok tartományi kitüntetést is. Jó néhány ifjúsági táborban is voltunk, többször eljutottunk Portugáliába is – emelte ki köszöntőbeszédében Grubanov Martinek Emília.
A jelenlevők egy virtuális kiállítást is megtekintettek az EmArt Műhely tagjainak munkáiból. A szervezők köszönetet szeretnének mondani a Szabadkai Városi Múzeumnak, Hulló István igazgatónak és Mihájlovity Bába Anikó múzeumpedagógusnak, ugyanis ők biztosították a helyszínt az ünnepség megtartásához.