2024. május 11., szombat

Óvatos újrakezdés

Több rendezvényét elhalasztotta a Nők Kishegyesi Fóruma

A Nők Kishegyesi Fóruma is azok közé az egyesületek közé tartozik, amelyeknek több tervezett programja is elmaradt a járványhelyzet miatt. Zsidai Erzsébet, a fórum elnöke elmondta lapunknak, hogy a kialakult helyzet eléggé felborította az időbeosztásukat.

Zsidai Erzsébet (Lakatos János felvétele)

Zsidai Erzsébet (Lakatos János felvétele)

– Azon a héten, amikor bevezették a rendkívüli állapotot, indultunk volna egy programmal, amelyet az időseknek szántunk. A házi betegápolás szolgálat felhasználóinak szerettünk volna olyan foglalkozást szervezni, mint az ügyi csapat számára. Előadásokat, közös filmnézéseket, társasjátékozást stb. tartottunk volna nekik. Péntekenként került volna sor ezekre az összejövetelekre, de ez várat magára, mert épp a legveszélyeztetettebb kategóriáról van szó. Ezt a programot tehát el kellett halasztanunk, akárcsak a családi napot, amit minden évben megtartunk, s reményeink szerint az idén sem marad el, de át kellett helyeznünk augusztusra. Reméljük, hogy a vírushelyzet addig nem romlik, mert augusztusban szoktuk tartani egy másik rendezvényünket is, a vakációbúcsúztatót a Hegyalja utcában. Ezek olyan programok, amelyeket a falu összes gyerekének szervezünk – számolt be a női fórum elnöke, majd arról is szólt, hogy elmarad a Keressük a búcsú fiát elnevezésű programjuk. Ezt hagyományosan az Anna-napok alkalmával tartják meg, az idén viszont ezen a dátumon lesz megtartva a Dombos Fest is. A női fórum tagjai ekkor sütik a Dombos-lángost, ami bevételi forrást jelent az egyesület számára. Emiatt átrendeződött a szokásos beosztásuk. Az elmaradt események sorába tartozik a falugondnoktalálkozó is, amelyre magyarországi falugondnokok látogatnak Kishegyesre. Ennek május a szokásos időpontja, de az idén vélhetőleg szeptemberben tartják meg. Ehhez a programhoz kötődik egy szakmai út, amikor a kishegyesi falugondnokok látogatnak Magyarországra, a lakiteleki családi napra. Erre augusztus elején kerül sor.

Remélhetőleg nem kell elhalasztani a hagyományos vakációzárót (Lakatos János felvétele)

Remélhetőleg nem kell elhalasztani a hagyományos vakációzárót (Lakatos János felvétele)

A női fórum berkein belül hetente tartott foglalkozásokat a kézművescsoport, valamint az Ügyi csapat is minden hétvégén összejött. A karantén miatt ez szünetelt, de júniusban újraindult. A karantén ideje alatt is igyekeztek tartani a kapcsolatot mindkét csoport tagjaival a közösségi oldalakon és telefonon keresztül. Erre szükség volt, hogy tartsák bennük a lelket – mondta Zsidai, majd arról is szólt, hogy a foglalkozások újraindultak, de nagyon óvatosan állnak az egészhez. Igyekeznek betartani az előírásokat. A gyerekeknek főként szabadtéri programokat szerveztek, amihez az idő kedvezett. Van egy befejezetlen programjuk is, az Ügyi csapat dinóországban. Ennek keretében még két foglalkozást kell tartani a gyerekeknek, valamint a program lezárásaként szeretnének ellátogatni Újvidékre a Dinolandba, valamint Péterváradra.

Zsidai fontosnak tartotta azt is megemlíteni, hogy az egyesület igyekezett kihasználni a karantén idejét.

– 2016 decembere óta folyamatosan használjuk a női fórum székházát, épp ezért itt volt az ideje egy kis felújításnak. A karantén időszakát arra használtuk ki, hogy belülről bemeszeltük és alaposan kitakarítottuk – mondta az elnök.

Végezetül azt is megtudtuk, hogy az idén ünnepli tizedik születésnapját a női fórum kézművesköre. A körülmények tükrében ezt kirándulással szeretnék megünnepelni – hallottuk a női fórum elnökétől.