2024. április 26., péntek

Ötszázan ünnepelték az Ezer Székely Leány Napját

Kivételes helyzetben, kivételes körülmények között, az eddigi évekhez képest jóval kevesebb résztvevővel tartották idén az Ezer Székely Leány Napját Csíksomlyón. A szentmise, a közös tánc és a hagyományos csoportkép nem maradt el, ám a települések felvonulása és színpadi bemutatkozása ezúttal nem valósulhatott meg.

A szervezők kérésének megfelelően csupán néhány százan vettek részt az idei Ezer Székely Leány Napján. Ezúttal nem vezette fel az eseményt a szokásos lovas- és lovas-szekeres felvonulás, a hagyományőrző együttesek színpadi produkciói is elmaradtak, ahogy árusok hada sem töltötte be a Kis- és Nagy-Somlyó hegyek közötti térséget. Az ünnephez kapcsolódó szentmise  viszont a program része volt, a Hármashalom-oltárnál megtartott szertartást a házigazda település, Csíkpálfalva képviseletében Csíki Szabolcs csíkdelnei/pálfalvi lelkész, Székelyföld ifjúsági plébánosa celebrálta, majd Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere mondott köszöntőt.

A résztvevők egybehangzó véleménye szerint az esemény lelkisége ebben az évben közelebb került a hajdani kezdeményezők szándékához, és valóban a székely nép(viselet) és az emberi találkozások ünnepeként maradhatott meg a Csíksomlyóra látogatókban – jelenti a maszol.ro.