2024. április 26., péntek

Reggae ritmusban

A szabadkai VM4K kerthelyiségében a zentai UpRize zenélt

Csütörtökön este a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban a zentai UpRize együttes adott remek hangulatú koncertet. Habár aznap 18 óra körül vészjóslóan dörgött az ég, a felhők mégis gyorsan eloszlottak, így mindent adott volt egy jó kis zenéléshez. Az UpRize a meleg nyári estét még jobban felforrósította. A hangzásvilágukat a reggae határozza meg, de a dalaikban hallhatóak egyebek közt funk és groove elemek is. A zenekar tagjait megközelítőleg öt évvel ezelőtt az örömzenélés és a barátság hozta össze, és a mai napig is ez tartja őket együtt. Az UpRize-t Márki Dániel, Lénárd Norbert, Pintér Tamás, Szabó Endre, Szögi István és Újházi Tamás alkotja.

Pintér Tamás elmondása szerint mindannyian más zenei világból érkeztek, ezért a stílusok keverednek a zenéjükben, az alapja a reggae, de teljesen nyitottak más műfajok iránt is.

Márki Dánieltől megtudhattuk, hogy a dalok szerzéséből mindannyian kiveszik a részüket:

– Teljesen változó, mindenféle variáció előfordult már, a szövegeket leginkább Pintér Tamással írjuk, a hangulatunktól függően, azután mindenki hozzáteszi a saját részét. Tulajdonképpen a dalaink hatunk szűrőjén mennek át, és így játsszuk őket a közönségnek. A próbáink, a fellépéseink függnek attól is, hogy épp ki mennyire ér rá. Amikor koncertezési lehetőséget kapunk, akkor mindenképpen egyeztetünk, mert gyakran a saját dolgainkkal vagyunk elfoglalva. Az együttes léte nem függ feltétlenül a koncertezésektől. Mindenképpen szeretjük az együtt zenélést, persze ha ezt megoszthatjuk nagyobb számú közönséggel, az számunkra még nagyobb öröm. Korábban a formációnkat Give Peace a Chance-nak hívták, akkoriban főleg csak jammeltünk, ezeket a fellépéseket szinte a pillanat szülte, amely zeneszámokat ismertük és szerettük, azokat feldolgoztuk. Azután eljött az idő, hogy zenekart alapítsunk, erre igény mutatkozott, úgymond külső nyomásra, barátok buzdítására hoztuk létre. Most tervezünk stúdiózni, még a nyár végén, az ősz elején három-négy zeneszám felvételét elkészíteni és ezeket megosztani a világhálón – hallottuk Márki Dánieltől, akitől azt is megérdeklődtük, hogy a járványügyi helyzetre való tekintettel várhatóan lesznek-e koncertjeik, hiszen több rendezvényt is kénytelenek voltak lemondani a szervezők.

– Nekünk is emiatt meghiúsult fellépésünk. Nagyon szerettünk volna koncertezni a Malomfesztiválon, ezt tervbe vettük, de a helyzet miatt sajnos nem kerülhet rá sor. Kaptunk felkéréseket őszre is, ha minden jól alakul talán külföldre is megyünk, egyébként pedig szívesen zenélünk családi összejöveteleken, privát partikon, talán még ez is összejön – mondta Márki Dániel.