2024. április 27., szombat
NBA

Romló kilátások

Napról napra újabb kellemetlen fejleményekről kapunk hírt, ami a tengerentúli kosárlabdaligát (NBA) illeti. Denverben a csapat szerb vezéréről, Nikola Jokićról már egy hete tudni lehet, hogy elkapta a koronavírust, az illetékesek pedig tegnap kénytelenek voltak bezárni az edzőközpontot, miután a keret újabb két, meg nem nevezett tagja produkált pozitív tesztet. A július végén tervezett újraindulásig jó és rossz irányba is dőlhet a gárda sorsa, annyi biztos, hogy a rájátszásért – ha lesz egyáltalán – legalább nem kell izgulnia a nyugaton harmadik Nuggetsnek.

Több csapatnak azonban még rosszabbul áll a szénája. A keleti főcsoportban hetedik Brooklyn látszólag már megnyugodhatott a playoffot illetően, annak ellenére, hogy Kyrie Irving lemondta az orlandói szereplést, ahogyan az Achilles-sérüléséből épphogy felépült Kevin Durant is. A napokban viszont nem várt esetek történtek, miután a rutinos Wilson Chandler biztonsági okokra hivatkozva lemondta a játékot Disney Worldben, másnapra pedig két húzóember, a pontgyáros Spencer Dinwiddie és az első számú center DeAndre Jordan is „koronás” lett. A meggyengült Netset így akár kellőképpen meg is közelítheti az alapszakasz végére a bejutásra ácsingózó Washington.

A nyugati tizedik New Orleanst azok közé a csapatok közé sorolták, amelyek a 8 hátralévő alapszakaszmeccs alatt boríthatják a jelenlegi rájátszásfelállást, ám a friss bejelentés szerint három, meg nem nevezett kosarasuk kapta el a fertőzést, amivel csökkent az esélye, hogy a Pelicans egy nagy hajrával beküzdje magát a playoffba.

Hangáék kikaptak

A Hanga Ádámmal felálló Barcelona 69:67-re kikapott a Baskoniától a spanyol bajnokság keddi döntőjében. A 31 éves magyar légiós három pontot és három lepattanót gyűjtött előző csapata ellen. A finálé résztvevői kilenc napja egyszer már összecsaptak a zárótorna csoportkörében, akkor a Barca 81:75-re nyert, és Hanga a csapata legjobbjaként 15 ponttal és 7 lepattanóval rukkolt elő. A felek negyedszer találkoztak a szezonban, a bajnokságban mindkét alkalommal a katalánok nyertek, az Euroligában viszont a baszkok bizonyultak jobbnak.
A keddi csata fordulatosan indult, a katalánok 9:15-ös hátrányból 22 pontot dobtak, amelyre csak 8 érkezett a túloldalon. A félidő 39:33-mal zárult, térfélcsere után fej fej mellett haladtak a csapatok. Az 51:51-ről induló zárószakaszban a 35. percben a Barcánál kipontozódott az idény legjobbjává választott
Nikola Mirotić, de a csapat tíz másodperccel a vége előtt egyenlített (67:67). A Baskonia 3 másodpercnél dobott egy duplát, amire a katalánoknak már nem volt válaszuk.