2024. április 26., péntek

Minden második héten tanítás?

Szükség esetén szeptembertől bevezetnék a kombinált oktatási modellt

Ha a Sars-CoV2 vírus szeptemberben is nagy mértékben jelen lesz, kombinált oktatási modellt alkalmazhatnak Szerbiában. Ezt azt jelenti, hogy a diákoknak online órái is lesznek, de minden második héten be kell menniük az iskolába – jelentette be Mladen Šarčević oktatásügyi miniszter a Blicnek adott interjújában.

Az oktatásügyi minisztérium intenzíven dolgozik a következő tanév modelljének előkészítésén. A tárcavezető kiemelte, ezeket a lépéseket a megelőzés miatt teszik meg. Erre azért van szükség, hogy ha szeptemberben ismét megerősödik a járvány, minden készen álljon a tanulók és szüleik számára. Példaként kiemelte, hogy a kombinált oktatás a középiskolákban úgy valósulna meg, hogy az egyik héten az elsősök és a harmadikosok, a másik héten a másodikosok és a negyedikesek mennének iskolába.

– Amennyiben jelen lesz a vírus, felkészülünk a kombinált modellre. Ez annyit jelent, hogy online működne az oktatás, de a diákok minden második héten mennének iskolába, hogy feleljenek, megcsinálják a gyakorlatokat és konzultáljanak a tanárokkal. A tanítás ilyen módú megszervezése nem jelent gondolt a felsősök, a középiskolások és az egyetemisták számára. Az elsőtől negyedik osztályosokra sokkal jobban oda kell figyelni, hiszen nem maradhatnak otthon egyedül – mondta a miniszter.

A legkisebbek oktatásával kapcsolatosan végeznek elemzéseket. Több tényezőt is figyelembe vesznek, mint például azt, hogy hány olyan diák van, akiknél mindkét szülő dolgozik, a vállalatok engedik-e, hogy egyik szülő otthonról dolgozzon.

Mladen Šarčević azt is elmondta, hogy már elegendő televíziós tanórát készítettek elő a következő tanévre, és a nyár folyamán is folytatják a felvételeket. A nyár folyamán online képzéseket szerveznek a tanárok és az iskolaigazgatók számára.