2024. március 28., csütörtök

Vučić: Belgrád egyértelműen a legnagyobb gócpont

Holnaptól Belgrádban újabb szigorításokat léptet életbe a kormány – nyilatkozta Szerbia elnöke Aleksandar Vučić az SZRTV műsorában.

A köztársasági járványügyi válságtörzs határozata értelmében két héten keresztül korlátozott munkaidővel működhetnek az éjszakai klubok, amelyeknek 23 órától reggel 6 óráig zárva kell tartaniuk.

Ugyanez vonatkozik azokra a kávézókra és egyéb vendéglátóipari egységekre, amelyek nem rendelkeznek kerthelyiséggel.

A vírus terjedésének megakadályozása érdekében Belgrádban bezárnak a kollégiumok.

Korlátozzák továbbá a rendezvényeken való részvétel legetőségét, zárt helyen legfelljebb 100 fő, nyílt színi eseményen legtöbb 500 személy tartózkodhat egy időben.

Aleksandar Vučić felhívta a figyelmet, hogy Belgrádban hétfőtől büntetést kell fizetnie azoknak, akik nem viselnek maszkot a tömegközlekedési eszközökön, bevásárlóközpontokban, edzőtermekben, vagy a zárt helyen megtartott rendezvényeken. A büntetés összege várhatóan 5-6 ezer dinárt tesz majd ki.

Az államfő rámutatott, az újonnan fertőzöttek 82,5 százaléka belgrádi, így a járványhelyzet egyértelműen a fővárosban a legsúlyosabb. Kilátásba helyezte újabb szigorítások bevezetését, amennyiben a jelenlegi intézkedések nem hoznak eredményt. Vučić az újságíró kérdésére válaszolva nem zárta ki a lehetőségét annak, hogy legrosszabb esetben vesztegzár alá helyezzék a fővárost.