2024. április 27., szombat
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Két sjenicai férfi elhunyt, miután nem vették őket fel az užicei kórházba

Rasim Ljajić kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter megerősítette a hírt, hogy egy 46 és egy 59 éves sjenicai férfi elhunyt a koronavírus szövődményeiben, miután nem vették őket fel az užicei kórházba, hanem visszautalták őket Sjenicába. A kórházban azt állítják, hogy félreértésről van szó, minthogy Užicében azt gondolták, hogy Sjenicán van COVID-részleg. Ljajić szerint Sjenicán van ugyan egy olyan osztály, ahol a faluról érkezőket szállásolják el ideiglenesen, majd továbbküldik őket Užicébe, illetve Belgrádba gyógykezelésre, de ez nem COVID-osztály. A Szerbiai RTV-nek nyilatkozva leszögezte, hogy nincs ok semmilyen titkolózásra, vagy mellébeszélésre. A fertőzés ugrásszerű növekése pedig nem azért közvetkezett be, mert valakinek nem volt védőmaszkja, vagy kesztyűje, hanem azért, mert rövid idő alatt túl sok ember fertőződött meg és későn jelentkezett gyógykezelésre, akkor, amikor a tüdőgyulladás már elhatalmasodott felette.

A kórházba beférkőzőtt a fertőzés, és az orvosok, ápolók létszáma is megtizedelődött – mondta a miniszter –, hozzáfűzve, hogy a hibák elsősorban a szervezésben jelentkeztek, ezeket ki kell küszöbölni. Arra a kérdésre válaszolva, hogy van-e elegendő gyógyszer, Ljajić úgy válaszolt, hogy minden segítség jól jön, mert megnövekedett a napi fogyasztás, de a megoldás kulcsa mégsem a gépekben, vagy a felszerelésben van, hanem az emberekben, a szakkáderben.

A Bosznia és Hercegovinából érkező orvosokról a miniszter elmondta, hogy a folyamat beindult, várják az orvosok névsorát, licencüket pedig a Szerbiai Orvosi Kamara fogja ellenőrizni a szerbiai előírások értelmében.

A témához kapcsolódik, hogy újabb szigorító intézkedéseket fogadott el a szerb kormány, melyek azokra a városokra és községekre vonatkoznak, ahol szigorítóintézkedések vannak érvényben a koronavírus-járvány miatt. Ezek: Novi Pazar, Tutin, Vranje és Kragujevac. A gyülekezést 5 főre korlátozták nyílt és zárt térben egyaránt, ha kizárt a kétméteres távolság tartása. Tilos továbbá az ünnepségek, a sport- és szórakoztató rendezvények megtartása. A vendéglátóipari létesítményekben 7 és 20 óra közé korlátozták a nyitvatartási időt. Megfelelő védőintézkedések betartása mellett működhetnek a fodrászatok, a kozmetikai szalonok, és az edzőtermek is.