2024. április 25., csütörtök

Még nem ért véget az első hullám

Vajdaságban egyre több a koronavírus-fertőzött – Tegnap már 73 személy volt lélegeztetőgépen

A koronavírus-járvány első hulláma még nem ért véget, a fertőzés következő tetőzésére, vagyis a betegek ugrásszerű növekedésével egy héten belül számolnak a járványügyi szakemberek. A szakértői vélemények többsége szerint a járvány ugyanolyan intenzitású, mint korábban, és nem lehet a vírus gyengüléséről beszélni. Másképp vélekedik Branislav Tiodorović járványügyi szakember, őszerinte nincs ok aggodalomra, csupán nagyobb hangsúlyt kell fordítani a betegség megelőzésére, a védekező intézkedések betartására, illetve az egészségügyi rendszer kellő idejű reakciójára.

Az illetékesek arra szólítják fel a polgárokat, viseljenek maszkot, hogy ne kelljen szigorúbb intézkedéseket foganatosítani (Ótos András illusztrációja)

Az illetékesek arra szólítják fel a polgárokat, viseljenek maszkot, hogy ne kelljen szigorúbb intézkedéseket foganatosítani (Ótos András illusztrációja)

A legfrissebb hivatalos adatok alapján Szerbia területén szerdán délután 3 óráig, 24 óra leforgása alatt, 8626 tesztet végeztek el, ezek közül 272 esetben kaptak pozitív eredményt. Az elhalálozottak száma 4,  lélegeztetőgépen pedig 73 személyt tartanak, ami jelentős növekedésnek számít, hiszen egy nappal korábban 42 személy szorult mesterséges lélegeztetésre. Jelenleg az ország területén 1783 aktív fertőzöttet tartanak számon.

A Vajdasági Közegészségügyi Intézet közleménye szerint nő a COVID–19 fertőzött betegek száma a tartomány területén is, ám a járványügyi helyzetet még mindig ellenőrzés alatt tudják tartani. Újvidéken naponta 20-25 új fertőzöttet vesznek nyilvántartásba, 90 százalékuknál a betegség tünetmentes, vagy kimondottan enyhék a tünetek. A súlyosabb betegeket a Vajdasági Klinikai Központban ápolják.

Branislav Tiodorović a Prva televíziónak adott nyilatkozatában elmondta, hogy a Novi Pazarban kialakult helyzet, csakúgy, mint Szerbia más városaiban, annak a következménye, hogy a polgárok nem tartották be az előírásokat.

– A vírus nem gyengült meg, továbbra is aktív, és a következő napokban látjuk meg, hogy valójában mennyire ugrik meg a fertőzöttek száma – emelte ki a járványügyi szakember. Szavai szerint a helyzet várostól városig változik, és ennek megfelelően lehet arra számítani, hogy rendkívüli helyzetet vezetnek be egyik-másik városban, vagy esetleg szigorítanak a megelőző intézkedéseken, de szavai szerint olyan kijárási tilalommal nem kell számolni, mint amilyen a rendkívüli állapot idején volt.

VAN ELÉG LÉLEGEZTETŐGÉP

A helyzet kétségbeejtő Novi Pazarban. Aleksandar Vučić államfő mai megnyilatkozása szerint az egészségügyi minisztériumnak korábban kellett volna reagálnia, hiszen a fertőzöttek számának emelkedése gondot okozott a helyi egészségügyi dolgozóknak. Kiemelte ugyanakkor, hogy Belgrádban a járványügyi helyzet tízszer súlyosabb, mint Novi Pazarban, mégis egyesek politikai poénszerzésre használják ki a dél-szerbiai helyzetet, holott a Novi Pazar-i kórház az egyik legjobban felszerelt intézmény az országban. Cáfolta azokat az állításokat, hogy a kórház rendelkezésére álló 10 lélegeztetőgépből csupán 3 működik:

– Ez hazugság, minden lélegeztetőgép működik. Mi hoztuk ide azokat. Ebben a pillanatban három személy van lélegeztetőgépen, és még két reszpirátort nem kapcsoltak be – hangsúlyozta az államfő.

Kiemelte, a felmerült gondok a szervezésből adódtak, rendszerbeli hiba történt, és nem állíthatja senki, hogy a kórházi dolgozóknak nincs elég felszerelésük. Több egészségügyi felszerelésük van, mint amennyire szükségük van – mondta Vučić.

Hangsúlyozta, hogy sokkal felelősségteljesebben kell a koronavírus-járványhoz viszonyulnunk, ellenkező esetben nagyon nehéz ősz vár ránk. Szavai szerint nem zárhatjuk le az országot, szükség van arra, hogy dolgozzunk és termeljünk, hogy legyen miből megélnünk, hogy pótolni tudjuk a gazdasági veszteségeket.

Vučić felhívta a figyelmet, hogy napról napra követni fogják a járványügyi helyzetet és annak megfelelően szigorítják majd az intézkedéseket, és kiemelte, hogy az államnak meg kell találnia a legmegfelelőbb megoldást a lakosság egészségének védelme és a gazdasági érdekek között.

DÉL-SZERBIÁBAN NAPRÓL NAPRA TÖBB A FERTŐZÖTT

Vučić elmondta, Belgrádban súlyosabb a helyzet, mint Novi Pazarban, s ezt azzal indololta meg, hogy a ma reggel regisztrált SARS-CoV-2 vírussal fertőzöttek mintegy 70 százaléka belgrádi.

– Súlyosbodik a helyzet Vajdaságban is... És ami a kórképet illeti, továbbra is enyhébb tünetekkel jelentkezik a páciensek többsége, és továbbra is az idős polgárok a leginkább veszélyeztetettek, miközben a fiatalokat éri leggyakrabban a fertőzés – mondta az államfő. Arra kérte a polgárokat, hogy zárt helyiségben viseljenek maszkot, hogy ne kelljen szigorúbb intézkedéseket foganosítani.

Szerdán délután 3 óráig 24 óra leforgása alatt 8.626 tesztet végeztek el, amiből 272 volt  pozitív (Fotó: Beta)

Szerdán délután 3 óráig 24 óra leforgása alatt 8.626 tesztet végeztek el, amiből 272 volt pozitív (Fotó: Beta)

Užicén nem enyhül a helyzet, hétfőn a rendkívüli helyzet bevezetésén gondolkodtak, erre ugyan nem került sor, viszont szigorításokat vezettek be. Így zárt helyiségben kötelező a maszknak a viselése, megtiltották a zenés rendezvényeket, illetve a vendéglátóipari létesítmények sem dolgozhatnak este 10 óránál tovább. Az užicei Közegészségügyi Intézet mai jelentése szerint a Zlatibori körzetben az elmúlt 24 órában 65 új fertőzöttet regisztráltak. A legtöbbet, összesen 26-ot Užicében, 11-et Sjenicában, csakúgy, mint Čajetinán, 7-et Požegában, 3-at Novi Varošban, 2-t Bajina Baštán és egy-egyet Pribojban és Prijepoljéban. A súlyosabb tünetekkel rendelkező betegeket Belgrádba szállították.

Kragujevacról, miután az elmúlt három hónapban jó eredményeket tudtak felmutatni, 9 orvos és 5 egészségügyi nővér utazott el Novi Pazarba, hogy segítséget nyújtson a koronavírus-fertőzöttek gyógykezelésében, miután a Novi Pazar-i közkórházat COVID-kórházzá nyilvánították. A Kragujevaci Klinikai központ szakorvosokat, elsősorban tüdőgyógyászokat és aneszteziológusokat szervezett be Jagodinából, Ćuprijából, Paraćinból, Kruševacról, Kraljevóból és Gornji Milanovacról is.

Mivel Novi Pazar a fertőzés egyik gócpontjának számít, ma Zoran Đorđević szociális védelmi miniszter is ellátogatott Novi Pazarba és Tutinba, ahol megállapította, hogy a helyi Szociális Munkaközpontokba, idősotthonokba, illetve a fejlődési rendellenességekkel küzdő személyekkel foglalkozó intézményekbe nem jutott be a fertőzés. Mint arra az illetékes minisztérium közleményében rámutatott, ezek az intézmények a négy hónappal ezelőtt meghozott intézkedéseknek megfelelően működnek, így szolgáltatásaik felhasználói nem fertőződtek meg.

Kedden este kórházi ápolásra rendelték Meho Mahmutovićot, a Novi Pazar-i Közkórház igazgatóját, miután napközben fogadta Ana Brnabić kormányfőt és Zlatibor Lončar egészségügyi minisztert. Egyes médiumok arról számoltak be, hogy az igazgató is megfertőződött, így Belgrádba szállították gyógykezelésre. A helyi kórház viszont ezt cáfolta, azt állítván, nem koronavírus-fertőzött az igazgatójuk, hanem szív- és érrendszeri problémákkal küzd, és ezért szorult orvosi ellátásra.