2024. április 16., kedd

Sokba kerül a hiteltörlesztési haladék

A szakszervezetek a jegybank beavatkozását követelik

A Sloga Szerbiai Egyesült Szakszervezetek arra szólította fel Jorgovanka Tabaković bankkormányzót, hogy sürgősen intézkedjen azoknál a bankoknál, melyek a koronavírus-járvány következményeinek állítólagos enyhítése végett három hónapos fizetési moratóriumot kínáltak fel a lakossági hitelekre, de, mint kiderült, drágán megfizettetik a haladékot.

A szakszervezet emlékeztet arra, hogy a Szerbiai Nemzeti Bank márciusban azt állította: semmiféle külön költséggel nem jár az ügyfelek számára az, ha elfogadják a fizetési moratóriumot. A központi pénzintézet „saját honlapján valamiféle, csábítónak ható példán be is mutatta, hogy nincs mitől tartani, kiderült viszont, hogy a banklobbi hasznát szolgáló számjáték nagy átverés volt”. A Sloga közleménye szerint az egyesületbe tömörült érdekvédelmi szervezetek számos tagja arról számolt be, hogy a halasztás miatt egyes bankok „szemtelenül magas kamatot” számoltak fel, különösen a lakáshitelekre, és azután a hátralevő részletek törlesztését illetően nagylelkűen több fizetési módozatot ajánlottak fel. „Ez nem moratórium, hanem zsarolás”, nem más, mint a lakosság kifosztása most, amikor a világjárvány körülményei közepette sokan továbbra is munkahelyüket féltik.

A legtöbb banki ügyfél számára lejárt a 90 napos fizetési haladék, és folytatniuk kell a törlesztést. Vladimir Vasić, a Szerbiai Bankok Egyesületének főtitkára elmondta: több ezren még a moratórium lejárta előtt fizetni kezdték a törlesztőrészleteket. Újabb halasztást egyelőre nem kértek az ügyfelek, de ha valaki másként nem tudja megoldani a fizetést, jelentkezzen bankjánál, és találnak megoldást. A hiteltörlesztési moratóriumot márciusban a tartozó polgárok 93 százaléka fogadta el.