2024. április 27., szombat
LENGYEL ELNÖKVÁLASZTÁS

Duda fújhatja meg a győzelmi harsonát?

Sokkal jobban szerepelt ugyan a vasárnapi voksoláson Andrzej Duda jobboldali lengyel államfő, mint öt éve, ám első próbálkozásra mégsem sikerült megújítani mandátumát. Lengyelországban ezért július 12-én második elnökválasztási fordulót tartanak, amelyen szoros verseny várható. Jelenleg úgy tűnik, a kihívó, az ellenzék által támogatott Rafał Trzaskowski varsói főpolgármester vereséget szenvedhet.

Andrzej Duda már az első kör után úgy ünnepelt, mintha újraválasztották volna (Fotó: AP via Beta)

Andrzej Duda már az első kör után úgy ünnepelt, mintha újraválasztották volna (Fotó: AP via Beta)

Szoros küzdelem várható az elnökválasztás második fordulójában, amelyet július 12-én tartanak. A vasárnapi első megmérettetésen ugyanis egyik jelölt sem szerezte meg a voksok több mint ötven százalékát, ami az államfői poszt bebiztosításhoz elengedhetetlen feltétel.

A júliusi döntőbe az első és a második helyen végzett jelölt jutott be: az egyik a kormánypárt (a jobboldali PiS) által támogatott konzervatív Andrzej Duda jelenlegi elnök, a másik pedig Rafał Trzaskowski varsói főpolgármester, a fő ellenzéki erő, a liberális-konzervatív Polgári Platform (PO) vezette koalíció jelöltje. Az első fordulót Duda nyerte lévén a szavazatok 43,67 százalékát kapta, Trzaskowski pedig 30,34 százalékon végzett. A részvételi arány kimondottan magas, majdnem 64 százalékos volt; megközelítette az 1995-ös, csaknem 65 százalékos rekordot, ám az előző (2015-ös) elnökválasztás első fordulóját jócskán lekörözi, hiszen akkor a jogosultak 49 százaléka járult csak az urnákhoz.

Bár Duda vasárnapi eredménye sokkal jobb lett a 2015-ös elnökválasztás első fordulójához képest, a teljes siker érdekében a napokban teljes gőzzel folytatni kívánja a kampányt. Nagy erőbedobásra lehet, hogy nem is lesz szüksége, hiszen támogatottsága igen magas. Erre utal az is, hogy az 1989-es rendszerváltás óta konzervatív jelölt még nem szerepelt ilyen jól az első körben.

Az is figyelemre méltó ugyanakkor, hogy az utóbbi majdnem harminc évben az ellenzék pártfogoltja most érte el a legrosszabb eredményt elnökválasztáson. Trzaskowski azonban nem keseredett el, sőt már a részeredmények ismertetése után közölte: lát esélyt a győzelemre a második fordulóban.

Sikerét nem lehet kizárni, mert a vasárnap mért nagy különbség ellenére Trzaskowski mögött felsorakozhat az első fordulóban kiesett kilenc jelölt támogatóinak jó része. Mások viszont aligha tesznek így. Ezért Trzaskowskinak nem lesz könnyű megfordítani a sorrendet. A siker érdekében alighanem heves kampányhadjáratot kell indítania.

Bár a verseny szoros lehet a végén, jelenleg Duda tűnik esélyesebbnek. Eddigi kampányában az ország stabilitását és a családtámogatások fontosságát helyezte előtérbe. A mellette kampányoló PiS pedig az EU-barát Trzaskowski ellen indított gyűlöletkampánnyal is igyekszik támogatni. Lejáratásába a közszolgálati televízió is bekapcsolódott. Alighanem avégett, hogy Duda még öt évig maradjon államfő.